Bedrijven

'Koers waar Snapchat op mikt bij beursgang steeds lager'

16 februari 2017 16:31 Aangepast: 28 juli 2017 21:30
Beeld © Bloomberg

Snap, het moederbedrijf van het sociale netwerk Snapchat, gaat naar de beurs. Maar de koers die het daarbij in gedachten heeft is lager dan waar het eerder van uit ging, schrijft persbureau Bloomberg.

Snap wil 200 miljoen aandelen naar de beurs brengen. Daarvan zijn er 145 miljoen nieuwe, terwijl bestaande aandeelhouders nog eens 55 miljoen stukken verkopen. Het concern mikt op een koers van tussen de 14 en 16 dollar. Daarmee zou de beurswaarde van Snap op maximaal 18,5 miljard dollar uitkomen. 

Maar volgens bronnen die Bloomberg aanhaalt dacht Snap in november nog aan een marktwaarde van tussen de 20 en 25 miljard dollar, terwijl het nóg een maand eerder uitging van 25 tot 35 miljard dollar.

Snap zelf krijgt door de uitgifte van nieuwe aandelen tussen de 2 en 2,3 miljard dollar binnen. Daar kan nog eens 420 en 480 miljoen dollar bijkomen. Wanneer er veel vraag is kan Snap namelijk nog eens 30 miljoen aandelen extra uitgeven. De opbrengst wil Snap gebruiken investeringen. 

158 miljoen gebruikers, maar verlies loopt op

Snap heeft naar eigen zeggen dagelijks 158 miljoen gebruikers, dat is bijna de helft meer dan een jaar eerder. Maar in het vierde kwartaal kwam het groeitempo onder de 50 procent uit.

Het bedrijf zag de omzet weliswaar verzesvoudigen tot ruim 400 miljoen dollar, maar er wordt nog altijd verlies geleden. Sterker nog, het verlies loopt op, van 372,9 miljoen dollar in 2015 tot 514,6 miljoen dollar afgelopen jaar. Het verlies is daarmee dus groter dan de totale omzet.

Oprichters maken nog de dienst uit

De beide oprichters, Evan Spiegel en Bobby Murphy, verkopen weliswaar een deel van hun aandelen, maar ze houden na de beursgang ieder nog 44 procent in Snap.

Daarmee hebben zij het dus nog altijd voor het zeggen binnen de onderneming. Dat komt ook omdat de aandelen die nu te koop worden aangeboden geen stemrecht zullen hebben. Dat is een unicum in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore