Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Uitstel van betaling voor schooladministrator Vizyr, lonen leraren niet op de tocht

01 maart 2017 14:15 Aangepast: 28 juli 2017 18:30

Schooladministratiebedrijf Vizyr heeft uitstel van betaling aangevraagd. Volgens Vizyr staan de loonuitbetalingen aan leraren voorlopig niet op de tocht. "De werkzaamheden lopen door. We hopen op een snelle doorstart", zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Vizyr verzorgte volgens het jaarverslag over 2014 de administratie van 90 schoolbesturen door heel Nederland, goed voor 750 scholen met 16.000 onderwijsmedewerkers. Het bedrijf heeft vestigingen in Rotterdam, Heerlen, Zeist en Alkmaar, met 120 eigen werknemers.

Opzeggen contract

Volgens woordvoerster Daphne Burgerhof van Vizyr is de surseance het gevolg van het opzeggen van het contract door grote klant Boor, de organisatie die 78 scholen in Rotterdam bestuurt. "Wij vinden de opzegging onrechtmatig, en zijn een rechtszaak begonnen", aldus de woordvoerster.

Uit het laatste volledige jaarverslag blijkt echter dat Vizyr al langer met problemen kampt. In 2014 boekte het bedrijf een verlies van 842.000 euro op een omzet van ruim 10 miljoen euro. "De financiële resultaten in het afgelopen verslagjaar waren – opnieuw – zeer teleurstellend", schreef directeur René Klaassen in het verslag. Over 2015 en 2016 zijn nog geen resultaten bekend.

Doorbetaling ontslagen directeur

In 2013 kwam Vizyr in het nieuws, toen het bedrijf haar toenmalige directeur wilde ontslaan na vermeende malversaties. De rechter oordeelde dat Vizyr zijn salaris twee jaar moest doorbetalen. Dat raakte de financiële positie van het bedrijf hard. Die loondoorbetaling was goed voor 'het leeuwendeel van de bijzondere kosten van 900.000 euro', aldus het verslag. Daardoor werd het financiële herstel in 2014 lastiger.

Schoolbestuur Boor bevestigt het contract met Vyzir te hebben opgezegd. "Wij wilden de werkzaamheden zelf gaan uitvoeren. Daarmee begonnen we in januari", aldus woordvoerster Dorieke Hammink. De uitkomst van de rechtszaak ziet Boor met vertrouwen tegemoet. "In december heeft Vizyr al een kort geding verloren, maar is in hoger beroep gegaan. Wij vinden de opzegging wel legitiem."

Moeilijke markt

Hammink wijt de problemen van Vizyr aan de marktomstandigheden. "Het is een moeilijke markt voor administratiekantoren, omdat steeds meer schoolbesturen het werk zelf gaan doen." In 2015 ging branchegenoot OSGMetrium al failliet. Dat startte in kleinere vorm door als Helder Onderwijs.

Volgens woordvoerster Burgerhof verwacht ook Vyzir afgeslankt te kunnen doorstarten. "Daar werken we nu hard aan, samen met enkele belangrijke klanten. Onze klanten zijn geïnformeerd, en de werkzaamheden lopen in de tussentijd door."

Bewindvoerder Cristian Slegers, die de surseance begeleidt, zegt momenteel druk bezig te zijn met het doorzetten van de dienstverlening aan de scholen. "Daarvoor moeten er in samenwerking met klanten en leveranciers noodverbanden worden gelegd. De verwachting is, dat dit lukt." Daarna wil de bewindvoerder zich richten op een doorstart. "Uiteindelijk moet er een langdurige oplossing worden gevonden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van