Ga naar de inhoud
Bedrijven

Verlieslijdend Rode Kruis Ziekenhuis botst met fiscus

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Beeld © ANP

Het Rode Kruis Ziekenhuis uit Beverwijk is weer in de rode cijfers gezakt, met een verlies van ruim 300.000 euro in 2015. En meer slecht nieuws: de fiscus wil dat de zorginstelling belasting gaat betalen.

Het Rode Kruis Ziekenhuis, vooral bekend van het Brandwondencentrum, kwam in 2012 in ernstige financiële problemen. De zorginstelling bleek een schuld van 40 miljoen euro aan zorgverzekeraars te hebben, en boekte dat jaar een verlies van ruim 3 miljoen euro.

In private handen

Na een sanering werd het ziekenhuis in 2014 overgenomen door de private zorggroep Zorg van de Zaak, van ondernemer Marius Touwen. De resultaten herstelden snel. In 2013 bedroeg de winst 6,3 miljoen euro, het jaar erna 2,4 miljoen. Het ziekenhuis leek het lek weer boven te hebben.

Uit de vorige week met grote vertraging verschenen jaarrekening over 2015 blijkt echter dat het Rode Kruis Ziekenhuis dat jaar echter opnieuw in de verliezen is gezakt. Op een omzet van 130 miljoen boekte de organisatie een verlies van 345.000 euro.

In het bijbehorende jaarverslag wijt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel het verlies vooral aan te hoge (personeels-)kosten. Ook verrichtte het ziekenhuis méér zorg dan werd gedekt door de zorgverzekeraars.

Bonje met de fiscus

Uit de jaarrekening blijkt verder dat de Noord-Hollandse zorginstelling bonje heeft met de Belastingdienst. Dat is het gevolg van de omvorming van stichting naar besloten vennootschap (bv) in 2014.  Als bv kan het ziekenhuis de artsen meer zeggenschap geven en makkelijker winst uitkeren.

Maar die stap blijkt nu mogelijk grote fiscale gevolgen te hebben.  "De Belastingdienst heeft thans het standpunt ingenomen dat het Rode Kruis Ziekenhuis bv (…) belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting", schrijft topman Van den Heuvel in de jaarrekening. Ziekenhuizen die zijn ondergebracht in stichtingen zijn in de regel vrijgesteld van vennootschapsbelasting.

Risico

De private aandeelhouder van het ziekenhuis is het niet met de fiscus eens. Volgens Zorg van de Zaak geldt de medische vrijstelling in de wet op de vennootschapsbelasting, aldus het verslag. "De discussie met de fiscus over dit onderwerp is nog niet afgerond. Indien de Belastingdienst zich niet verenigt met het standpunt van Zorg van de Zaak zal een bezwaarprocedure worden gestart."

In het verslag tekent het ziekenhuis aan dat de jaarstukken zijn opgesteld alsof er géén verplichting tot vennootschapsbelasting is. "Dit is een risico", erkent de zorginstelling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van