Bedrijven

Afkickkliniek Novadic-Kentron zoekt toevlucht bij Zorg van de Zaak

08 maart 2017 06:58 Aangepast: 08 maart 2017 11:28

De door miljoenenverliezen verzwakte verslavingskliniek Novadic-Kentron in Vught zoekt haar toevlucht bij zorginstelling Zorg van de Zaak. "Dat nieuws is door onze werknemers met gejuich ontvangen", zegt topman Walther Tibosch.

Met 900 werknemers en vrijwilligers en een omzet van 64 miljoen euro is Novadic-Kentron een van de grootste aanbieders van verslavingszorg in Nederland. Het bedrijf behandelt ruim 8000 patiënten per jaar.

Novadic-Kentron kwam afgelopen jaren in de financiële problemen doordat behandelingen minder makkelijk werden vergoed. Omdat declaraties niet altijd volgens de regels waren ingediend, moest de instelling bovendien miljoenen apart zetten om claims van de zorgverzekeraars te betalen. Dat leidde tot miljoenenverliezen, waardoor het bedrijf niet meer voldeed aan de kredietvoorwaarden van haar banken.

Veilige haven

Bij zorggroep Zorg van de Zaak (3000 medewerkers, omzet 300 miljoen) van ondernemer Marius Touwen hoopt Novadic-Kentron nu een veilige haven te hebben gevonden. Zorg van de Zaak is van oorsprong een arbodienst, die afgelopen jaren explosief groeide door overnames van vaak kwakkelende zorginstellingen. Zo kocht het in 2012 de arbodienst van Achmea en in 2014 het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Een overname mag deze deal trouwens niet heten. Voorlopig willen de instellingen slechts spreken van een 'eventueel samenwerkingsverband', omdat alle details nog moeten worden uitgewerkt. De 'samenwerking' hangt bovendien af van de toestemming van de banken, zorgverzekeraars en de toezichthouders.

Eigen broek ophouden

Ook is nog niet bekend hoeveel geld Zorg van de Zaak in de verslavingskliniek zal steken. "Wij verwachten alle details deze maand rond te krijgen. Er zal zeker een bedrag uitkomen, maar binnen Zorg van de Zaak moeten alle bedrijven hun eigen broek op houden", zegt topman Tibosch.

De bestuursvoorzitter erkent dat de situatie voor Novadic-Kentron 'kritisch' was, maar wijst vooral op de lichtpuntjes. "Onze schatkist was nog niet helemaal leeg. Het eigen vermogen was niet negatief. En wij beschikken over langdurige contracten met zorgverzekeraars, die garanderen dat er geld binnenkomt. Ten slotte brengen wij een enorme expertise op het gebied van verslavingszorg mee. Dat maakt ons tot een interessante partner."

Vertrekpremie

In januari meldde RTL Nieuws dat  Novadic-Kentron ex-bestuurder Roel Hermanides, die verantwoordelijk was voor de financiële problemen, na diens vertrek nog een jaar heeft doorbetaald als 'adviseur'. Daarbovenop ontving Hermanides een vertrekpremie van 75.000 euro.

Novadic-Kentron is niet de enige verslavingszorgaanbieder die het moeilijk heeft. Vorig jaar ging branchegenoot Victas failliet, overigens nadat een overname door Zorg van de Zaak was afgeketst. Ook de private afkickklinieken U-center en Solutions Center kwamen in de financiële problemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore