Ga naar de inhoud
Bedrijven

Elliott stapt opnieuw naar rechter om ontslag Burgmans bij Akzo

Eigenaar Paul Singer Elliott. Beeld © EPA

De activistische aandeelhouder Elliott wil Akzo-commissaris Antony Burgmans koste wat kost uit de weg hebben. De investeringsfirma wil via een kort geding Akzo opnieuw dwingen tot het uitroepen van een extra aandeelhoudersvergadering over de positie van Burgmans.

De stap volgt op een keiharde nederlaag bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof in mei. Elliott wil Burgmans eruit hebben omdat hij volgens hen weigert te praten over een overname door het Amerikaanse PPG Industries. Dat overnamebod werd begin juni teruggetrokken

Elliott is helemaal niet te spreken over de manier waarop bestuur en commissarissen van AkzoNobel een reeks overnamevoorstellen van branchegenoot PPG naast zich neer hebben gelegd. De investeerder concludeert na een eigen rondgang dat veel aandeelhouders eveneens ontevreden zijn. 

Zeer ontevreden over Akzo

Aandeelhouders met een gezamenlijk belang van 21 procent in Akzo zouden geen vertrouwen hebben in het bestuur van het bedrijf. De groep die ontevreden is over de manier waarop Akzo met de Amerikaanse biedingen is omgegaan is nog groter, 32 procent. 

In een persbericht schrijft Elliott dat het inmiddels 9,5 procent van de aandelen AkzoNobel in handen heeft. Het kort geding dat Elliott aanspant, dient in Amsterdam. Naar verwachting dient de zaak over drie à vier weken. 

Zaak bij Ondernemingskamer in september

Het heeft geen invloed op de zaak die eind september dient bij de Amsterdamse Ondernemingskamer. Die zaak gaat over het reilen en zeilen van Akzo tijdens de overnamestrijd en is het staartje van de zaak die Elliott in mei al verloor.

Een woordvoerster van AkzoNobel laat aan persbureau ANP weten dat het heeft kennisgenomen van de stap van Elliott. Het bedrijf werkt aan een plan om de relatie met aandeelhouders te verbeteren en geeft meer informatie over dat plan bij de presentatie van de halfjaarcijfers, op 25 juli.