Bright

Apple moet universiteit half miljard betalen voor patentschending

26 juli 2017 13:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

Apple moet de University of Wisconsin-Madison 506 miljoen dollar betalen, omdat het een patent heeft geschonden.

Apple moet de boete van omgerekend 435 miljoen euro betalen voor een patent dat de werking van processors in de iPhone verbetert, meldt Reuters.

Het betreffende patent werd in 1998 door een professor en drie studenten van de universiteit geregistreerd en beschrijft een methode waarbij wordt voorspeld wat de gebruiker gaat doen, zodat de processor zich daarop kan aanpassen en efficiënter kan werken.

Slepende rechtszaak

De universiteit klaagde Apple al in 2014 aan voor het schenden van het patent. Een jury oordeelde in 2015 al dat Apple daarom een boete van 234 miljoen dollar moest betalen. De rechter verdubbelt die boete nu ruim met nog eens 272 miljoen. Volgens de rechter is dat nodig omdat Apple het patent is blijven gebruiken, tot het in december 2016 verliep.

Apple heeft nog niet op de uitspraak gereageerd, maar gaat wel in beroep tegen de uitspraak. Tijdens de zaak stelde Apple al dat het patent ongeldig was. Het bedrijf vroeg de Amerikaanse patentautoriteit om het patent opnieuw te beoordelen, maar ook bij nader onderzoek bleef het gehandhaafd.

Omdat Apple de technologie ook na het starten van de rechtszaak bleef gebruiken, diende de universiteit nog een aanklacht in bij de rechter. Die aanklacht wordt echter pas behandeld nadat de zaak in hoger beroep is behandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van