Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Fors verlies voor Achmea en opnieuw banen weg

14 maart 2017 08:28 Aangepast: 28 juli 2017 15:30
Beeld © ANP

Nederlands grootste verzekeraar Achmea heeft afgelopen jaar een verlies geleden van maar liefst 382 miljoen euro. Het zat het bedrijf op een aantal fronten tegen. De verzekeraar schrapt ook weer banen, tot 2020 zo'n 2000.

Medio februari gaf Achmea, dat actief is met merken als Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis, al een winstwaarschuwing. Over 2015 werd nog een winst geboekt van 386 miljoen euro, maar mede door vier tegenvallers is het resultaat nu omgeslagen in een zwaar verlies.

Bijzondere lasten

Zo werd er werd een voorziening van 178 miljoen getroffen voor letselschade en werden er meer nieuwe medicijnen gebruikt dan verwacht (kostenpost 100 miljoen euro). Verder werd er 93 miljoen euro goodwill afgeboekt op een eerdere overname in Turkije en wordt er gesneden in het personeelsbestand, waarvoor een reorganisatievoorziening van meer dan 100 miljoen euro nodig was.

Verder was er in het eerste halfjaar een schadepost van per saldo 152 miljoen euro door hagelbuien.

Kosten verlaagd

Achmea heeft wel fors in de kosten gesneden, daardoor daalden de kosten met maar liefst 390 miljoen euro. Dat is onderdeel van de driejarige reorganisatie die eind 2013 werd ingezet. Daarbij werden in totaal 4000 banen geschrapt. Daar komen er nu dus 2000 bovenop. Door het schrappen van 2000 voltijdsfuncties verliezen waarschijnlijk meer dan 2000 medewerkers hun baan. Dat komt doordat meerdere mensen met partimebanen één fte kunnen bezetten.

Een woordvoerder van Achmea zei eerder dat er banen vervallen doordat klanten steeds meer digitaal willen en kunnen regelen. Daarvoor zijn minder mensen nodig.

Solvabiliteit

Maar de flinke kostenverlaging heeft in 2016 dus niet weten te voorkomen dat Achmea verlies lijdt. Door het verlies daalt de solvabiliteit van Achmea. De zogeheten Solvency II ratio loopt terug van 196 procent tot 181 procent. Dat is nog wel boven de norm.

De Solvency II ratio moet minimaal 100 procent zijn, maar verzekeraars zorgen dat ze daar een stuk boven zitten. Bij een ratio van onder de 100 procent zal toezichthouder De Nederlandsche Bank ingrijpen.

Nederland's grootste

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland en marktleider in zorg- en schadeverzekeringen en het is ook actief in pensioenen, levensverzekeringen en vermogensbeheer. Het totale premie-inkomen daalde afgelopen jaar met ruim 2 procent tot 19,5 miljard euro. Eind vorig jaar waren er bijna 15000 werknemers (FTE's). Daarvan werken er een kleine 13.000 in Nederland. 

Achmea is niet aan de beurs genoteerd. Het is een coöperatie, voor 65 procent in handen van de Vereniging Achmea. Sinds de fusie met Interpolis in 2005 heeft Rabobank een belang van 29 procent.

Rabobank boekte waarde belang af

Achmea zag zich vorig jaar gedwongen te stoppen met de administratie voor bedrijfstakpensioenfondsen door dochter Syntrus Achmea. Begin dit jaar boekte Rabobank 700 miljoen (bijna 30 procent) af op het belang in Achmea. Dat was omdat de bank het toekomstperspectief voor de verzekeraar somber in ziet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore