Bedrijven

Griekse brouwer eist 100 miljoen van Heineken

24 februari 2017 10:49 Aangepast: 28 juli 2017 19:30
Beeld © AFP

Bierbrouwer Heineken heeft een schadeclaim van minstens 100 miljoen euro aan de broek omdat het jarenlang misbruik gemaakt zou hebben van zijn machtspositie in Griekenland. Heineken zelf vindt de claim 'voorbarig en speculatief', laat een woordvoerder aan RTL Z weten.

Heineken zou via zijn dochter Athenian Brewery jarenlang misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie in Griekenland, vindt de Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery. De Amsterdamse rechtbank zal zich over de zaak gaan buigen. Die zal eerst kijken of de Grieken überhaupt een zaak hebben en daarna eventueel een schadeclaim toewijzen.

MTB heeft in Griekenland circa 6 procent van de biermarkt in handen, en is vooral bekend van zijn premium bier Vergina. De brouwer gaat naar eigen zeggen al bijna twintig jaar gebukt onder de dominantie van Athenian Brewery.

Athenian Brewery al eerder beboet

Athenian Brewery kreeg eind 2015 al een boete van 31,5 miljoen euro van de Griekse mededingingsautoriteit. De belangrijkste brouwer van Griekenland zou de concurrentie in het land jarenlang hebben gedwarsboomd door exclusieve deals te sluiten met winkeliers. Die kregen bijvoorbeeld kortingen als ze geen bier van concurrenten verkochten. Het beperken van die keuze zou ook hebben geleid tot hogere prijzen over de hele linie.

De woordvoerder van Heineken wijst er op dat de brouwerij in die zaak in hoger beroep is gegaan. Dat de Grieken 100 miljoen claimen noemt hij gezien de omvang van de brouwerij 'zeer voorbarig'. Verder wil hij weinig over de zaak kwijt, behalve dat Heineken zich "indien nodig ook hier zal verdedigen tegen deze speculatieve claim van BTB". 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van