Unilever heeft in het eerste kwartaal, waarin een overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz werd afgeslagen, de omzet verder weten op te voeren. De was- en voedingsmiddelenproducent presteerde daarbij volgens ceo Paul Polman opnieuw beter dan de markt.
De totale opbrengsten namen met ruim 6 procent toe tot 13,3 miljard euro. Afgezien van de vertekenende effecten van valutaschommelingen en veranderingen van het productaanbod kwam de groei uit op 2,9 procent. De omzettoename was geheel te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag.
Dankzij #Unilever staat AEX op winst / Zonder #Unilever staat AEX op verlies
— durk veenstra (@durkveenstra) April 20, 2017
Unilever zegt op koers te liggen om de verkopen over heel 2017 op eigen kracht met 3 tot 5 procent op te voeren. Ook de operationele marge en de kasstroom laten naar verwachting een verbetering zien. Om het zelfvertrouwen te onderstrepen, verhoogt het bedrijf zijn kwartaaldividend met 12 procent naar 0,3585 euro per aandeel.
'Goed te zien waarom boter de deur uit moet'
De beter dan verwachte prestaties, zoals de omzet, kan Paul Polman wel gebruiken, aldus analist Jim Tehupuring van ProBeleggen. Hij somt op: "De ijsjes, de schoonmaakmiddelen, de emerging markets; allemaal ontzettend goed." Maar in Europa was er maar weinig groei en die was vooral te danken aan inflatie, niet omdat er meer werd verkocht, maakt hij ook een kanttekening.
In de cijfers is verder ook te zien waarom Unilever van haar spreads-divisie af wil, vult RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra aan. "Boter moet de deur uit en dat is ook wel te zien. De percentages zijn schrikbarend, het groeit echt voor geen meter."
Bekijk de rest van de analyse in Z Voorbeurs hier:
Meer op rtlz.nl:
Unilever zet grote merken in de etalage
Unilever, AkzoNobel en PostNL Nederlands? Hmm...