Minister Kamp steunt Akzo in de wens om zelfstandig te blijven, maar meer dan dat doet de minister van Economische Zaken niet. "Akzo steunt vooral zichzelf", zegt hij tegen RTL Z, verwijzend naar de beschermingsconstructies die het bedrijf heeft.
Het Amerikaanse PPG verhoogde gisteren voor de tweede keer het overnamebod op de verf- en chemiereus. De timing van het derde bod is saillant, vandaag is de algemene aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel. Aan het begin van de vergadering liet commissaris Antony Burgmans meteen weten dat het bod nog door Akzo wordt bestudeerd: "Zoals u zult begrijpen kost dit tijd. We zullen er daarom nog niet op ingaan."
Volg voor live updates onze beurscommentator Durk Veenstra.
Kamp benadrukte in Hannover, waar hij is voor een grote industriële innovatiebeurs, dat de aandacht uit het buitenland met argusogen in Den Haag wordt gevolgd. Multinationals Unilever en AkzoNobel zijn volgens Kamp erg belangrijk voor Nederland vanwege hun research & development-afdelingen en de werkgelegenheid.
Rol Elliott is 'interessant'
Kamp zet ook zijn vraagtekens bij de rol van de activistische aandeelhouder Elliott, die in december aandelen Akzo kocht en nu het bedrijf flink onder druk zet om met PPG te gaan praten, terwijl Akzo dat niet wil.
"Ik vind dat interessant", aldus Kamp die wel wil weten wat vakbonden en Akzo zelf ervan vinden. "Er is meer dan alleen maar een activistische Amerikaanse aandeelhouder."
Elliott eist ontslag Burgmans
Elliott Advisors van de Amerikaanse activistische belegger Paul Singer eist het ontslag van commissaris Burgmans van Akzo. Daarvoor wil Elliott een speciale aandeelhoudersvergadering bijeenroepen.
Maar die gaat niet door, liet Akzo weten vlak voor de aandeelhoudersvergadering begon. Het bedrijf spreekt nogmaals zijn unanieme steun uit voor Burgmans en peinst er niet over om een speciale vergadering te houden. In een persbericht verwijst Akzo naar haar eigen statuten en Nederlandse wetgeving.
Verzoek Elliott 'niet redelijk, niet billijk'
Volgens de Nederlandse wet moet een partij die zo'n vergadering wil, minstens tien procent van de aandelen vertegenwoordigen. Daarnaast moet het verzoek redelijk en billijk zijn en moet er sprake zijn van een 'redelijk belang'. Akzo vindt overduidelijk van niet, Elliott kan nog wel naar de rechter stappen om de afwijzing aan te vechten. Het bedrijf heeft daar al mee gedreigd.
Akzo wijst er fijntjes op dat het eisen van een speciale aandeelhoudersvergadering in Elliott's en PPG's thuisland ook in veel staten niet mogelijk is. In Pennsylvania, waar PPG vandaan komt, hebben aandeelhouders dit recht niet eens, zelfs niet als ze 25 procent van de aandelen in bezit hebben, aldus het bedrijf.