Unilever verkoopt de productie van de beroemde Unox-worst. Het bedrijf blijft wel de verkoop en de reclame voor de producten uit de fabriek doen.
De fabriek wordt verkocht omdat er overcapaciteit is en er al een langere periode minder geproduceerd werd dan dat er mogelijk was, legt een woordvoerster van Unilever uit. De nieuwe eigenaar van de fabriek, de Zwanenberg Food Group gaat die ruimte opvullen door er de productie van 18.000 ton vleesconserven zoals knakworsten naar toe te verplaatsen.
De stap zorgt niet voor banenverlies bij Unilever, want de 325 medewerkers gaan over naar Zwanenberg. Doordat die er een gedeelte van haar eigen productie naar toe verplaatst, komt er zelfs 20 procent meer werkgelegenheid.
Gedeelte personeel Zwanenburg verplaatst
Die twintig procent zijn omgerekend zo'n 60 voltijdsbanen, legt een woordvoerder van Zwanenberg uit. Die verhuizen, als ze dat willen ten minste, vanuit Raalte naar Oss. Wat er met werknemers gebeurt die níet willen verhuizen, kan hij niet zeggen.
Zij kunnen wellicht in Raalte ander werk gaan doen of in een andere Zwanenbergfabriek in de buurt aan de slag. Verder wil hij er niets over zeggen: "Het is veel te vroeg om daar over te speculeren."
Unilever leert van Zwanenberg
In de fabriek worden naast de producten van Unox ook producten van de merken Bertolli en Knorr gemaakt. Door te gaan samenwerken met Zwanenberg profiteert Unilever ook van de kennis van dat bedrijf op het gebied van vegetarische- en snackproducten.
De overeenkomst is in eerste instantie gesloten voor tien jaar, beide bedrijven willen niet zeggen wat Zwanenberg aan Unilever betaalt.
Zorgen bij vakbonden
Vakbond FNV maakt zich zorgen en wil snel in gesprek met de directie van Unilever om te bespreken wat de gevolgen zijn voor de arbeidsvoorwaarden en het pensioen van het personeel. Unilever zal volgende week de bonden bijpraten.
FNV wil ook in gesprek met Zwanenburg over het verplaatsen van productie van Raalte naar Oss. "Wij maken ons zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid", zegt bestuurder Wilma Daams van FNV Voedingsindustrie.
'Aandeelhouders belangrijkst voor Unilever'
Ook vakbond De Unie is ongerust: "Deze transactie gaat niet over mensen maar over geld", vindt Erwin Rog, de coördinator arbeidsvoorwaarden bij de vakbond. Volgens hem is het besluit van Unilever vooral ingegeven uit angst voor een nieuw overnamebod, na het mislukte bod van Kraft-Heinz eerder dit jaar.
De vakbond wijst op de margarinetak, die in de etalage staat. Unilever beloofde na het bod van de Amerikaanse concurrent aan beter op de kosten te gaan letten en meer dividend uit te keren aan beleggers. "Als Unilever deze strategie voortzet, zal Unilever straks niet meer zijn dan een merkenfabriek", aldus Rog.
Goedkeuring ACM nodig
De Autoriteit Consument en Markt moet nog wel goedkeuring geven. Ook mogen de ondernemingsraden van beide bedrijven nog advies geven. Dat duurt zes maanden tijd in beslag, tot die tijd verandert er niets, zegt de Unilever-woordvoerster.