Speciaalbiertjes kunnen niet aangesleept worden, en dat merk je in de supermarkt. Waar je een paar jaar terug nog vooral kratten pils kon halen bij je lokale super, puilt het assortiment nu uit met dure biertjes die per stuk verkocht worden. "Het is niet meer gieten, maar genieten."
Wie door de Vomar in Haarlem-Zuid loopt, kan er bijna niet omheen: het schap met speciaalbier. Meer dan honderd soorten worden er verkocht, en dan hebben we het alleen nog maar over de biertjes mét alcohol - niet over de populaire biertjes die alcoholvrij of alcoholarm zijn. Het prijskaartje loopt van 1 tot bijna 3 euro per flesje.
Bierliefhebbers zijn blij met het toenemende aanbod, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek dat vorige week gepubliceerd werd. Een flinke groep reist zelfs met regelmaat af naar een specifieke supermarkt of slijter om er speciaalbier te kopen.
Minder wijn, meer bier verkocht
Dat merken de supermarkten ook. Jumbo, Albert Heijn en Vomar laten weten dat ze de vraag flink zien toenemen. Zowel de verkoop van speciaalbier als alcoholvrij bier groeit bij Albert Heijn met ongeveer 20 procent. Ook Vomar ziet 'een sterke omzetgroei' in bier, en dan specifiek speciaalbier.
Dat gaat vaak ten koste van andere dranken. Want 40 procent van de bierdrinkers drinkt nu vaker een biertje dan een andere alcoholische drank, vergeleken met twee jaar geleden, zo blijkt uit het Nationale Bieronderzoek. Bij Vomar merken ze dat ook: daar gaat de verkoop van bier ten koste van wijn en gedestilleerde dranken.
Bier voelt weer ambachtelijk
"Het product bier heeft weer een ambachtelijk imago gekregen", ziet biercontractadviseur Tom van Erven Dorens. "Jarenlang verloor bier het van wijn, een biertje was het laatste dat je aangeboden werd bij mensen thuis. Nu is bier ineens weer hip: we koken ermee, vinden het iets speciaals."
Dat denkt ook bierkenner Rick Kempen van Het Bierplein. "Jarenlang hebben we genoten van het gemak van de supermarkt, maar we zijn nu moe van de industrieel geproduceerde producten. We hebben liever een brood of stuk vlees van een producent om de hoek, ook al zit daar een ander prijskaartje aan."
Bij bier is dat niet anders, stelt hij. "Het is niet meer gieten, maar genieten. Pils was jarenlang het enige wat te koop was, maar met de komst van de Belgische bieren in de jaren tachtig zijn mensen langzaam interesse gaan tonen in speciaalbier. Dat geeft een hele andere belevenis; je drinkt er minder van, maar het is wel bevredigender qua smaak."
Goed verdienen
Voor de supermarkt zijn speciaalbieren erg interessant, legt Kempen uit. "Zo'n 60 procent van de pils wordt met stuntprijzen verkocht in de supermarkt, daar verdienen ze onder de streep geen stuiver aan. Dat hoeft ook niet, want ze halen er klanten mee binnen die andere producten kopen. Maar op speciaalbier zit nog wel een zeer gezonde marge."
Stunten met speciaalbierprijzen zal niet snel gebeuren, denkt hij. "De kleine brouwers kunnen helemaal niet mee in het gestunt, omdat ze zich dat niet kunnen veroorloven. En de gepassioneerde klanten op wie ze zich richten, zullen hen ook diskwalificeren als ze dat doen. Dan worden ze geschaard bij de grote, onpersoonlijke brouwers."
Lokaal een ander aanbod
Welk aanbod je treft in de supermarkt, hangt af van waar je in Nederland je boodschappen doet. De supermarkten zien alle drie regionale verschillen in vraag en passen daar de schappen op aan. Zo laat Ahold weten dat er in het zuiden meer traditionele Belgische bieren worden gedronken, en in de Randstad meer craftbeer.
Het schap speciaalbier bij Vomar. (Beeld: Vomar)
Vomar zet de Jopen-biertjes in de spotlights in Haarlem, de bakermat van het inmiddels niet meer zo kleine biermerk. Ook verkoopt de keten een lokaal wisselend aanbod van kleinere brouwerijen als het Uiltje, de Molen en het grotere Schotse Brewdog, net als biologische speciaalbieren.
Per stuk verkocht
Alle drie verkopen ze de speciaalbiertjes tegenwoordig per stuk. "Daardoor kunnen klanten laagdrempelig nieuwe merken en smaken uitproberen", vertelt de woordvoerder van Jumbo.
Om daaraan toe te voegen: "We merken dat veel klanten niet precies het verschil weten tussen verschillende speciaalbiertjes." De keten werkt daarom met kleuraanduidingen op de schappen, die aangeven wat voor smaak het biertje heeft en waarmee het te combineren is.
Welke biertjes het specifiek goed doen, willen Jumbo en Albert Heijn niet delen. Vomar zegt dat vooral de merken Cornet, Texels, Jopen en 't IJ de winkel uitvliegen.
Meer bij RTL Z: