Bedrijven

Veon: wat is het nieuwste Amsterdamse beursfonds eigenlijk?

04 april 2017 17:26 Aangepast: 03 augustus 2017 12:23
Topman Jean-Yves Charlier luidt de gong. Vanaf vandaag is Veon ook in Amsterdam genoteerd. Beeld © ANP

Sinds vandaag is er een nieuw bedrijf aan de Amsterdamse beurs genoteerd: Veon. Het is een flink bedrijf, maar in Nederland nog vooral bekend omdat het voor een recordbedrag een fraudezaak schikte die dateert uit de tijd dat het nog Vimpelcom heette.

Veon? Ik heb wel eens van Vimpelcom gehoord

Dat kan kloppen. Tot voor kort heette Veon ook zo. Het webadres is ook nog steeds Vimpelcom.com. De aandeelhouders gaven afgelopen donderdag goedkeuring aan de naamswijziging.

Is Veon / Vimpelcom een jong bedrijf?

Nee hoor, het bedrijf werd opgericht in 1992 in Rusland. Het bedrijf werd opgericht door de Amerikaan Augie k. Fabela II en de Rus Dmitri B. Zimin. De naam Vimpelcom komt van MAK Vimpel, dat een onderdeel was van een Russisch technisch instituut waar Zimin werkte.

Wat doet Vimpelcom, pardon, Veon?

Veon is een aanbieder van mobiele telecom, maar het is met name actief buiten Europa. Veon zit wel in Italië, maar verder vooral in Rusland en landen die daaraan grenzen of vroeger ook deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, zoals Oekraïne, Oezbekistan en Kazachstan. Verder zit het in Bangladesh, Pakistan, Laos en Algerije.

Veon heeft in totaal ruim 235 miljoen klanten. Daarvan kwamen er 58 miljoen uit Rusland en 52 miljoen uit Pakistan. Veon behaalde in 2016 een omzet van 8,9 miljard dollar. De winst bedroeg 2,4 miljard dollar. Bijna de helft van het resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen kwam uit Rusland.

Waarom de naamswijziging?

Veon wil meer zijn dan alleen een telecomconcern. De onderneming heeft ambitieuze plannen. Het zegt de 'persoonlijke internet revolutie' leiden. Het wil een mobiele internetplatform worden met onder meer chatdiensten. Ook richt Veon zich op entertainment, boodschappen regelen en bankzaken doen. Daarvoor wordt onder meer met Mastercard samengewerkt.

Waarom heeft Veon een beursnotering in Amsterdam?

Veon biedt geen diensten aan in Nederland, dus het lijkt raar dat het hier naar de beurs gaat. Maar het hoofdkantoor staat sinds 2010 in Amsterdam, er werken hier ruim 500 werknemers. Veon is nu genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Een notering in Amsterdam biedt Veon naar eigen zeggen de kans om ook in Europa geld op te halen. Daarbij helpt het dat het door de notering beter bekend wordt onder Europese beleggers. Veon heeft een aantal grootaandeelhouders. Zo'n 20 procent van de aandelen is vrij verhandelbaar.

Waarom staat het hoofdkantoor in Amsterdam?

Er zijn heel wat buitenlandse bedrijven die om belastingtechnische redenen in Nederland zitten. Maar Veon is gezien het flinke aantal werknemers meer dan een brievenbusmaatschappij.

Het bedrijf zegt zelf dat het een omslag maakt van telecom- naar techbedrijf. Voor het werven van personeel met een tech-achtergrond zou Amsterdam de uitgelezen plek zijn.

Veon schikte een fraudezaak voor 358 miljoen, moeten we blij zijn met de beursnotering?

Veon betaalde tussen 2006 en 2017 in totaal ruim 144 miljoen dollar aan een brievenbusfirma van de presidentsdochter van Oezbekistan, in ruil voor frequenties voor gsm-netwerken. Het schikte uiteindelijk met het OM in Nederland voor een bedrag van 358 miljoen euro: een recordbedrag. In de VS schikt het voor nog eens 400 miljoen euro.

Er loopt nu nog een strafrechterlijk onderzoek naar ING Bank, dat betrokken zou zijn bij de fraudezaak rond Veon.

En nu is Veon hier genoteerd. Euronext zegt hierover: ''Als beurs bieden wij toegang tot de kapitaalmarkt. Alle bedrijven die bij ons noteren moeten voldoen aan checks and balances en transparantie-vereisten. Dit wordt doorlopend getoetst door de toezichthouder. Wanneer een onderneming genoteerd staat dan is het aan de beleggers om de keuze te maken er al dan niet in te investeren. We blij zijn weer een internationaal bedrijf op onze beurs te mogen verwelkomen'', zegt Euronext verder.

Vimpelcom niet enige buitenlandse bedrijf met een notering

Vimpelcom is niet het enige bedrijf dat de activiteiten vrijwel geheel buiten Nederland heeft, maar dat toch in Amsterdam is genoteerd. Dat geld ook voor bijvoorbeeld staalconcerns ArcelorMittal en Aperam, het Franse kabelbedrijf Altice en het Egyptische OCI, dat onder meer kunstmest maakt. Euronext streeft er al langere tijd naar om meer bedrijven te trekken, ook uit het buitenland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van