Ga naar de inhoud
Bedrijven

Unilever slaat overnamebod Kraft Heinz af: te laag

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz wil Unilever overnemen, maar het Brits-Nederlandse concern heeft een eerste voorstel afgewezen. Het vindt dat Unilever door het bod wordt ondergewaardeerd.

Kraft Heinz zegt een uitgebreid eerste voorstel op tafel te hebben gelegd. "Hoewel Unilever het voorstel heeft afgewezen, kijken wij ernaar uit samen te werken om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden voor een transactie", aldus de onderneming.

Beleggers enthousiast

Beleggers reageren opgetogen op de berichten. Het aandeel Unilever schoot direct omhoog met bijna 10 procent.

Volgens Unilever ligt het bod van Kraft Heinz 18 procent boven de koers van 16 februari. Maar toch vindt het bestuur van Unilever dat het door het bod van de Amerikanen wordt ondergewaardeerd. Het zegt niets in het overnamebod te zien, noch op financieel, noch op strategisch terrein.

134 miljard euro

Kraft Heinz stelde voor om 46,94 euro per aandeel Unilever neer te leggen. Daarmee waardeert het het Nederlands-Britse bedrijf op ruim 134 miljard euro.

Volgens FT Alphaville, een blog van zakenkrant Financial Times, trekt het Amerikaanse bedrijf samen op met twee grote aandeelhouders, de befaamde belegger Warren Buffett en investeringsmaatschappij 3G.

Een grote aandeelhouder in Unilever is NN, dat Group, dat bijna 12 procent van de aandelen heeft. Investeerder BlackRock heeft 3 procent. Nederlandse verzekeraar Aegon profiteert ook van de koersstijging van vandaag: Aegon heeft volgens de laatste melding 3,9 procent van de aandelen.

Unilever groter

Mocht het toch tot een samensmelting komen, dan is Unilever op papier de grootste partij. Het Brits-Nederlandse bedrijf met 169.000 werknemers draaide in 2016 een omzet van 52,7 miljard euro. Kraft Heinz heeft 42.000 mensen op de loonlijst staan en was vorig jaar goed voor omgerekend 24,9 miljard euro aan opbrengsten.

De nettowinst van Unilever was in 2016 een stuk hoger dan bij Kraft Heinz: 5,5 miljard euro tegen 3,6 miljard dollar.

Beide concerns ontstonden door fusies

Kraft Heinz ontstond door een fusie, in 2015, tussen Kraft en Heinz. Maar ook Unilever ontstond ooit door een fusie: in 1929 gingen het Nederlandse Margarine Unie samen met het Britse Lever Brothers. Twee jaar daarvoor ontstond Margarine Unie doordat de concurrerende margarineproducenten Anton Jurgens en Samuel van den Bergh samengingen.

Unilever is actief met onder meer ijs (onder meer Magnum), zeep (Dove), wasmiddelen (zoals Omo), en levensmiddelen (onder meer Knorr).

Kraft Heinz verkoopt onder meer Heinz tomatenketchup en levensmiddelen met merken als Kraft, Philadelphia en Honig.