Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Hof: waarschijnlijk toch zorgfraude huidkliniek

10 mei 2017 13:03 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ontharing met een laserapparaat. Beeld © iStock

Een opmerkelijke wending in een belangrijke zorgfraudezaak. Er zijn wel degelijk sterke aanwijzingen voor grootschalige fraude met zorgdeclaraties bij de Rotterdamse Huidkliniek Zuid. De kliniek moet nu van het Haagse gerechtshof bewijzen dat ze níet heeft gefraudeerd.

De vermeende Rotterdamse zorgfraude kwam vier jaar geleden voor het eerst in het nieuws. Zorgverzekeraar DSW was na een anonieme tip een onderzoek begonnen, waaruit zij constateerde dat er sprake was van grootschalig gesjoemel met zorgdeclaraties.

Gratis laserbehandelingen

De huidkliniek zou tussen 2007 en 2012 duizenden cosmetische behandelingen die niet onder de basisverzekering worden vergoed, hebben ingediend als medische behandelingen die wél worden vergoed. Volgens de tipbrief stond de kliniek binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam Zuid bekend als hét adres voor gratis laserbehandelingen.

Op basis van het onderzoek stapte DSW naar de rechter, om ruim een half miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerde declaraties terug te eisen. Ook deden DSW en zes andere zorgverzekeraars aangifte. De kliniek ontkende dat er sprake was van fraude.

Geen bewijzen

In 2015 leek de zaak als een nachtkaars uit te gaan, toen de rechtbank oordeelde dat DSW geen fraude kon bewijzen. Datzelfde jaar staakte het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek.

Nu blijkt dat DSW in hoger beroep is gegaan. Het gerechtshof in Den Haag gaf de zorgverzekeraar gisteren op belangrijke punten gelijk. Er zijn 'zodanig sterke aanwijzingen', aldus het tussenvonnis, 'dat Huidkliniek Zuid heeft gefraudeerd door bij DSW en andere verzekeraars (opzettelijk) op grote schaal behandelingen te declareren die zij niet daadwerkelijk had verricht, dat het hof voorshands bewezen acht dat HKZ zich aan deze vorm van fraude schuldig heeft gemaakt.'

Onwaarschijnlijk veel aandoeningen

Zo blijkt uit onderzoek dat huisartsen geen of nauwelijks patiënten met medische huidaandoeningen hebben doorverwezen naar de kliniek. Een andere aanwijzing voor fraude is volgens het hof het oordeel van een hoogleraar dermatologie, dat de kliniek veel patiënten had met onwaarschijnlijk veel verschillende huidaandoeningen. De geringe medewerking van de kliniek bij de onderzoeken speelde ook een rol.

Omdat de Rotterdamse huidkliniek tijdens het hoger beroep niet met genoeg overtuigende tegenbewijzen kwam, oordeelt het Hof dat ze nu zelf moet bewijzen dat ze niet heeft gefraudeerd.

'Bestrijding fraude onmogelijk'

DSW-directeur Chris Oomen zegt blij te zijn met het arrest, maar is teleurgesteld over de lange duur van de zaak. "Voor ons staat als een paal boven water dat er sprake is van fraude. Maar dit heeft al zoveel tijd en geld gekost. Als dit soort zaken niet sneller tot een uitkomst leiden, wordt bestrijding van fraude bijna onmogelijk."

Huidkliniek Zuid blijft fraude ontkennen. "Wij herkennen ons totaal niet in het beeld dat DSW heeft geschetst. Maar zij heeft de middelen om zolang te procederen, dat je nauwelijks bij machte bent om je te verweren", aldus mede-oprichtster van de kliniek, Muzeyyen Birinci. "Wij komen uit Rotterdam, en ik kan je verzekeren dat we het tegenbewijs gaan leveren. Wij gaan deze zaak winnen."

ZIE OOK:

'Opsporingsdiensten laten fraudezaak liggen', RTL Nieuws 22 mei 2013

'Groot netwerk frauderende artsen', RTL Nieuws 22 mei 2013

Kamer wil opheldering over 'miljoenenzwendel kliniek', RTL Nieuws 22 mei 2013

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore