Bedrijven

Victor Muller in Zweden vrijgesproken van belastingontduiking

07 april 2017 14:57 Aangepast: 07 april 2017 21:55
Beeld © ANP

Victor Muller, Spyker-topman en voormalig grootaandeelhouder van het failliete automerk Saab, is in Zweden vrijgesproken van belastingontduiking en het dwarsbomen van belastingcontroles.

Dat meldt de rechtbank in het Zweedse Vänersborg. Ook de voormalige Saab-ceo Jan-Åke Jonsson en bedrijfsjurist Kristina Geers, allebei Zweden, gaan vrijuit. Daarnaast stonden nog vier werknemers terecht.

De verwachtingen waren hooggespannen omdat de Zweedse officier van justitie boetes en gevangenisstraffen eiste. Die kunnen in Zweden voor dit soort gevallen oplopen tot zes jaar.

Valse boekhouding en belastingontduiking

De Zweedse regering had verschillende aanklachten lopen tegen de voormalig Saab-medewerkers. Zo werden ze beschuldigd van het aanhouden van een valse boekhouding, belastingontduiking en het dwarsbomen van belastingcontroles. Het onderzoek naar onder andere de Nederlandse ondernemer begon een jaar geleden, toen de Zweedse FIOD Muller en consorten in het vizier kreeg.

Belastingplichtig?

Tegen Muller liep ook nog een aanklacht voor belastingontduiking. Volgens de Zweedse fiscus moest over de inkomsten bij Saab belasting worden betaald, geld dat hij kreeg via een vennootschap op Curaçao. Ook hierin werd Muller in het gelijk gesteld: volgens de rechter was de Nederlandse ondernemer niet belastingplichtig in Zweden.

Daarmee zijn Muller, en consorten, vrijgesproken van alle aanklachten. De Zweedse overheid kan nog tot eind deze maand in beroep, al verwacht Muller daar weinig van: "Het vonnis is zo geschreven dat het voor de aanklagers bijzonder moeilijk wordt om hiertegen beroep aan te tekenen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van