Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Brillenketen Hans Anders in de etalage'

Beeld © Hans Anders

Hans Anders wordt mogelijk verkocht. De onderneming wil buiten Nederland groeien en de eigenaren, twee durfinvesteerders, bekijken op welke manier dat het beste kan: verkoop, een beursgang, of herfinanciering, schrijft Het Financieele Dagblad.

Volgens de krant heeft ING Bank van de eigenaren, Alpha uit Frankrijk en het Nederlandse AlpInvest, de opdracht gekregen te bekijken wat het beste is.

Volgens directeur Boerefijn wordt pas in de loop van 2016 een besluit genomen.

Internationale groei
Het is de bedoeling dat Hans Anders de komende jaren buiten Nederland verder groeit. Van de 390 winkels zijn er nu 250 in Nederland en 90 in België. Daarnaast is de opticien actief in Zweden en Frankrijk. Hans Anders wil uitbreiden in de landen waar het nu al winkels heeft. Het is niet duidelijk waar precies Hans Anders wil groeien.

Hans Anders werd in 1982 in Rotterdam opgericht. In 2004 werd het verkocht aan Gilde, dat het bedrijf vier jaar geleden over deed aan Alpha en AlpInvest.

Verwacht wordt dat de omzet van Hans Anders dit jaar uitkomt op tussen de 165 en 175 miljoen euro. Directeur Boerefijn wil nog niet zeggen wat voor winst hij verwacht. Wel geeft hij aan dat ebitda-marge tussen de 15 en 20 procent is. Dit is de winst vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen.

GrandVision is marktleider
Hans Anders is in Nederland niet de grootste speler, dat is GrandVision, dat sinds februari op de beurs in Amsterdam is genoteerd. Investeringsmaatschappij HAL heeft nog een groot belang. GrandVision heeft met Pearle en Eye Wish 544 winkels. Verder is Specsavers een flinke speler, met 200 vestigingen.

De totale Nederlandse markt is circa 1,2 miljard euro groot. Ketens nemen daarvan ongeveer de helft voor hun rekening. Daarmee is er volgens analist Robert Jan Vos die Het Financieele Dagblad aanhaalt nog ruimte voor consolidatie.