Een dochterbedrijf van accountantskantoor KPMG schikt voor 8 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Het bedrijf voorkomt op deze manier een strafzaak rondom de belastingfraude bij de bouw van het hoofdkantoor in Amstelveen.
Bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor langs de A9 bij Amstelveen voerden een joint venture van KPMG en de ontwikkelaar van het pand ten onrechte kosten op. KPMG II, zoals de joint venture met de projectontwikkelaar heette, trok kosten van 39 miljoen voor de inrichting van het gebouw af van de winst. Dat leverde een belastingvoordeel op van 10 miljoen.
Fraude en valsheid in geschrifte
Omdat de projectontwikkelaar door deze constructie een gedeelte van zijn winstpercentage misliep, betaalde de joint venture hem een vergoeding van bijna 13 miljoen euro. Ook dit bedrag werd vervolgens van de winst van KPMG II afgetrokken, waardoor het bedrijf minder winstbelasting hoefde te betalen.
De Belastingdienst liep door de fraude 13,5 miljoen euro mis. Volgens het OM is dit in strijd met de wet en is valsheid in geschrifte gepleegd om dit te bereiken. Juist een accountant moet volgens het OM financieel en fiscaal onberispelijk handelen omdat het als controleur van de jaarrekening van andere bedrijven een maatschappelijke voorbeeldfunctie heeft.
'Geen recidive'
Omdat een bedrijf niet veroordeeld kan worden tot een gevangenisstraf, krijgt het een boete De 13,5 miljoen euro aan te weinig betaalde belasting is al terugbetaald aan de Belastingdienst.
In 2013 kreeg KPMG al een boete van 7 miljoen euro vanwege het omkoopschandaal rond bouwbedrijf Ballast Nedam. De bouwer kocht ambtenaren om in landen waar het actief was, KPMG was de huisaccountant toen dat gebeurde.
De boete van vandaag had nog hoger kunnen uitvallen, maar KPMG werkte voldoende mee aan het onderzoek. Bovendien is er, ondanks de eerdere miljoenen boete in de Ballast Nedam-affaire, geen sprake van herhaling. De fraude vond namelijk plaats voordat de boete voor dit vergrijp was uitgedeeld en de accountant dus nog geen aangescherpt intern toezicht had, aldus het OM.
Ex-topmannen vervolgd
Het OM vervolgt wel vijf betrokkenen bij de fraude. Twee toenmalige directieleden van de joint venture worden vervolgd vanwege belastingfraude en valsheid in geschrifte. Een financiële manager van KPMG II wordt aangeklaagd vanwege fraude. Ook een notaris en een aandeelhouder van de projectontwikkelaar zijn aangeklaagd.
De zaak begint 3 oktober.