Bedrijven

De Mol koopt weer aandelen TMG: belang bijna 30 procent

03 april 2017 16:23 Aangepast: 28 juli 2017 11:00
Miljardairs hebben het vaakst de naam 'John'. Beeld © ANP

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de handel in aandelen Telegraaf Media Groep maandag weer flink opgeleefd. John de Mols Talpa kocht bijna 800.000 stukken TMG, voor een prijs van rond de 6,50 euro.

Dat maakte Talpa maandagavond bekend. Met de nieuwe aankopen komt het belang van Talpa in TMG op 28,7 procent. Omdat De Mol een voorgenomen bod heeft uitgebracht op TMG, moet hij aan het einde van elke handelsdag melden als hij stukken heeft bijgekocht. Tijdens de dag hoeft hij de markt niet te informeren.

Van de beurs

Nadat de Belgische uitgever Mediahuis en grootaandeelhoudersfamilie Van Puijenbroek in december meldden TMG van de beurs te willen halen, bracht ook De Mol een voorgenomen bod uit. Na enkele verhogingen is De Mol bereid 6,50 euro per aandeel te betalen. De raad van commissarissen van TMG koos echter voor Mediahuis.

Twee weken geleden verloor De Mol een rechtszaak, waarmee hij opnieuw een voet tussen de deur bij de uitgever had willen krijgen. Desondanks bleef hij  aandelen inslaan op de beurs. In totaal kocht hij in vier handelsdagen na de rechtszaak voor een kleine miljoen euro stukken bij. Daarmee verhoogde hij zijn belang tot vlak onder de 27 procent.

Opmerkelijk genoeg stopte De Mol vervolgens met het uitbreiden van zijn belang. Een hele week lang bleef het rustig op de beurs. De koers zakte terug tot 6,19 euro.

Grote koper

Maar maandag begon De Mol dus weer flink in te slaan. Dat was al voordat hij zijn verplichte melding deed goed zichtbaar op de beurs, schreef RTL Z die middag. Weggevers waren de omvang van de handel en de prijs die op de beurs voor de aandelen werd betaald.

Zo werden er in de ochtend in 30 transacties 737.461 aandelen gekocht, tegen een prijs van 6,50 euro. Alleen al dat pakket was goed voor 4,8 miljoen euro. Omdat Mediahuis en de familie Van Puijenbroek slechts 6 euro per aandeel TMG willen betalen en hun bod het meeste kans van slagen heeft, zullen er buiten De Mol niet veel beleggers zijn die nu rond 6,50 euro willen neertellen voor een aandeel.

Als De Mol met zijn belang door de grens van 30 procent komt, is hij verplicht een officieel bod op TMG uit te brengen. Omdat hij al een voorgenomen bod heeft uitgebracht, zal dat hem niet tegenhouden. Wanneer hij meer dan 33,33 procent bezit, kan hij belangrijke beslissingen als splitsingen of fusies in de aandeelhoudersvergadering tegenhouden. 

Thumbnail

De koers van TMG veerde vandaag weer op, na de rustige handel van vorige week.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van