Bedrijven

Unilever koopt aandelen: 'Stemrecht komt nu niet in verkeerde handen'

09 augustus 2017 18:25 Aangepast: 13 november 2017 07:29
Beeld © ANP

Unilever koopt van ASR en NN de eigen cumulatief preferente aandelen. Dat zijn bijzondere aandelen die een stemrecht van in totaal 17 procent geven. Of Unilever de aandelen ook intrekt, wil het nog niet zeggen. Dat kan interessant zijn, mocht zich weer een overnemer aanbieden.

Nu Unilever de cumulatief preferente aandelen (cumprefs in jargon) zelf koopt kunnen ze in ieder geval niet in handen komen van een ander, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Hij noemt het naar zich toetrekken van het stemrecht een vorm van bescherming.

In een aandeelhoudersstemming zijn de cumprefs een 'kernwapen', aldus Bender.

Veel stemmen voor weinig geld

Het interessante aan cumprefs is namelijk dat ze een disproportioneel groot stemrecht geven. Met andere woorden, voor een relatief geringe investering krijg je veel stemmen op de aandeelhoudersvergadering. Om hetzelfde aantal stemmen te krijgen met gewone aandelen zou je een veelvoud aan geld kwijt zijn.

Nu NN en ASR hun cumprefs verkopen, heeft Unilever straks 97 procent van die aandelen in handen. Het kan dan een procedure starten om de rest ook te krijgen.

Kraft Heinz

Begin dit jaar bood het Amerikaanse Kraft Heinz op Unilever. Het bod werd al snel weer ingetrokken, toen Unilever daar niet van gediend bleek te zijn.

Er is nu niets bekend over een ander bod. Maar Kraft Heinz zou eventueel na een afkoelingsperiode van een half jaar vanaf medio deze maand weer een bod mogen doen, als ze dat zouden willen. Verder is de rente nu laag, zodat het in het algemeen relatief goedkoop is om geld te lenen voor overnames.

Wat gebeurt met het stemrecht?

In dat beeld is het frappant dat Unilever nog niet wil zeggen of het de aandelen wil intrekken, dat wil zeggen- ze wegstreept.

Unilever zegt met het kopen van cumprefs de 'kapitaalsstructuur te willen versimpelen'. Bender denkt dat dat aannemelijk is. Maar bijkomend voordeel is wel dat ze, met hun bijbehorende stemrechten, niet bij een andere partij kunnen belanden.

In principe zou Unilever als het de cumprefs niet intrekt ze kunnen plaatsen bij een bevriende partij in het geval van eventuele belangstelling van een derde.

Achterhaald

Cumprefs zijn volgens Bender ook een beetje achterhaald. Ze zijn uitgegeven tussen 1927 en 1964. Destijds boden ze zekerheid aan beleggers over een dividenduitkering, aldus Bender. Maar dat speelt nu veel minder.

De aandelen omschrijft hij dan ook als dure aandelen, omdat ze relatief veel dividend betalen. Joost van Beek van Theodoor Gilissen beaamt dat. 

Unilever wil cumprefs al jaren kopen

Unilever zelf zegt al zo'n tien jaar te proberen de cumprefs te kopen. In 2010 werden dan ook al stukken van Aegon gekocht. Maar met NN en ASR kon het concern het blijkbaar niet eens worden over de prijs.

ASR zegt dat eerdere biedingen van Unilever op de cumprefs te laag waren.

Verzekeraars NN en ASR hebben ooit die aandelen gekocht. Voor hen waren die aandelen aantrekkelijk, omdat de cumprefs een vast percentage dividend uitkeren. Mocht er in een jaar geen dividend worden betaald, dan wordt dan later ingehaald.

Verder heb je fiscale voordelen als je een pakket aandelen met stemrecht van minstens 5 procent hebt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van