Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kijkshop wil zichzelf heruitvinden: Als we niets doen, gaan we dood

Kijkshop-directeur Björn Serving: "We willen de nummer één worden in Nederland." Beeld © Kijkshop

Geen winkels met vitrines vol elektronica, sieraden en huishoudelijke apparaten, maar een platform waar consumenten elkaar spullen verkopen. De Kijkshop gaat het helemaal anders doen.

Toen de Kijkshop in 1973 haar eerste winkel in Den Bosch opende, zorgde dat voor een ware revolutie in retailland. Achter glazen deurtjes werden de producten aangeprezen. Zag je wat leuks, dan vulde je een kaart in en leverde deze in bij een balie. Vervolgens werd je bestelling door een magazijnmedewerker naar de kassa gebracht.

Nieuwe revolutie

Die tijden zijn voorbij. Traditionele retailers hebben het zwaar. Zo ook de Kijkshop: de winkelketen uit Zaltbommel draait al jaren verlies. De uitdrukking 'kijken, kijken, niet kopen' lijkt de Kijkshop op het lijf geschreven. Nu hoopt de nieuwe eigenaar, de Zweedse investeerder Listérus & Partners Capital Advisors, opnieuw een revolutie te ontketenen. Directeur Björn Serving: "Als we niets doen, gaan we dood."

Via een online platform, dat al over een paar maanden live moet gaan, wil de Kijkshop consumenten aan elkaar koppelen, die door het doen van aanbevelingen andere consumenten helpen bij het maken van de juiste keuzes. Vervolgens kan het product via de website of in een winkel van de Kijkshop worden gekocht. Voor het advies ontvangt de consument een commissie.

Nummer één van Nederland

Zo hoopt de Kijkshop in allerlei niches specialisten aan te trekken die samen met de retailer en leveranciers de omzet stuwen. "We willen de nummer één worden in Nederland", zegt de Zweedse directeur. "Transparantie is daarbij heel belangrijk. Iedereen is al gewend aan online reviews. Dit is de volgende stap."

Als voorbeeld noemt de investeerder het kopen van een fiets. Nu ga je online op onderzoek uit, maar zie je al snel door de bomen het bos niet meer, zegt hij. "Alle fietsenbouwers zeggen dat ze de beste zijn, dus niemand vertrouwt ze meer. Je wil van andere fietsliefhebbers horen welke zij het beste vinden."

Kritische geluiden

Toen Serving zijn nieuwe plannen intern ontvouwde, kon hij van de meeste Kijkshoppers op goedkeuring rekenen. "Iedereen wist dat er iets moest gebeuren", zegt de markante Zweed met baard en krulsnor. Toch waren er ook kritische geluiden, met name van traditionele werknemers. "Ik beschouw het mijn grootste uitdaging om hen mee te krijgen."

De fysieke winkels blijven belangrijk in de nieuwe formule, benadrukt Serving. Hij heeft net een analyse gemaakt van de Nederlandse markt en denkt met 80 winkels een landelijk dekkend netwerk te kunnen creëren. De Kijkshop-directeur hoopt aan het einde van de zomer op 10.000 actieve gebruikers.

Cultuuromslag

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer noemt de nieuwe richting van de Kijkshop een 'logische stap' nu consumenten steeds meer op zoek zijn naar persoonlijke manieren van shoppen. "Dat zie je bij ook bij eBay, bol.com en Etsy, dus ik snap de ommezwaai. Het oude model werkt niet meer. Ze moeten wel, anders vallen ze om."

Toch is de hoogleraar Marketing aan Nyenrode Business Universiteit sceptisch over de kwaliteiten van de retailer om de nieuwe formule te implementeren. "Ze moeten alles opnieuw doen", somt ze op. "Een nieuw IT-systeem bouwen, voor een cultuuromslag zorgen en een platform in de markt zetten. Dat kost jaren."