Bedrijven

General Motors aangeklaagd om gesjoemel met diesels

25 mei 2017 19:38 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een dealer van Chevrolet, onderdeel van GM. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse autobouwer General Motors kan z'n borst natmaken. Het bedrijf is aangeklaagd omdat het sjoemelsoftware in pick-uptrucks zou hebben geïnstalleerd om de werkelijke uitstoot van de voertuigen te verdoezelen bij tests.

Volgens de documenten die bij de rechtbank zijn ingediend zou GM in twee van zijn modellen die tussen 2011 en 2016 zijn geproduceerd sjoemelsoftware hebben geïnstalleerd. Een woordvoerder van het concern zegt tegen persbureau Bloomberg dat de claim op niets is gebaseerd

Het zou gaan om meer dan 705.000 Duramax pickups met een dieselmotor waar GM tussen 2011 en 2016 sjoemelsoftware in zou hebben geïnstalleerd. De daadwerkelijke uitstoot van de wagens zou tussen de twee en vijf keer zo hoog hebben gelegen als toegestaan. 

'Erger dan Volkswagen'

Volgens de autobezitters die zich achter de klacht hebben geschaard, is de schade die hierdoor aan het milieu is aangericht hoger dan de schade die Volkswagen met z'n diesels zou hebben veroorzaakt. 

In de documenten wordt 83 keer verwezen naar Volkswagen, in 2015 het eerste bedrijf dat moest bekennen dat het tests die de vervuiling van hun auto's meet manipuleerde. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Regel of uitzondering?

GM is de laatste in een steeds langer wordende lijst van autofabrikanten die gesjoemeld zou hebben met emissietesten. Onder meer Fiat Chrysler, Daimler en Renault worden ook door autoriteiten in respectievelijk de VS, Duitsland en Frankrijk onderzocht vanwege de verdenking van gesjoemel met software. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van