Ga naar de inhoud
Bedrijven

Vlek op vlek bij Uber, topman geeft toe: Ik moet volwassen worden

Beeld © AFP

Het zijn geen makkelijke weken voor Uber. Het bedrijf wordt beschuldigd van diefstal van bedrijfsgeheimen, er stapte een topman op vanwege het verzwijgen van een onderzoek naar ongewenste seksuele intimiteiten en tot overmaat van ramp werd topman Kalanick gefilmd tijdens een tirade tegen een van z'n eigen chauffeurs.

In een video, gepubliceerd door Bloomberg, is te zien hoe Kalanick reageert als de Uber-chauffeur klaagt over zijn verminderde inkomen. Daardoor zou hij in financiële problemen zijn geraakt. Uber-chauffeurs klagen vaker dat snijden in tarieven het werk vrijwel onmogelijk maakt. 

Kalanick reageert daar fel op door te zeggen dat 'sommige mensen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen zooi' en 'dat ze de schuld van alles wat fout gaat in hun leven op anderen schuiven'. Daarna stapt de ceo uit.

Kalanick is inmiddels door het stof gegaan in een statement op de website van zijn bedrijf. "Je hebt de video waarschijnlijk wel gezien waarin ik een Uber-chauffeur respectloos behandel", schrijft hij. "Om te zeggen dat ik mij schaam, is een understatement. Mijn taak als leider is leiden en dat begint met mezelf op een manier gedragen die ons allemaal trots maakt. Dat heb ik niet gedaan."

Hij gaat zelfs zover dat hij zegt dat hij moet veranderen: "Dit is de eerste keer dat ik toegeef hulp nodig te hebben in leiderschap en ik ben van plan dat te zoeken."

Uber in opspraak

Recent kwam Uber meerdere keren in opspraak. Zo werd het bedrijf aangeklaagd door Googles moederbedrijf Alphabet, omdat het plannen van Googles zelfrijdende auto zou hebben gestolen om er zelf mee aan de slag te gaan. Ook ruziede het met de Californische toezichthouder over het testen van zelfrijdende auto's. 

Ook kwam Uber pas nog in opspraak over seksuele intimidatie binnen het bedrijf, nadat een ex-medewerker daarover schreef. Kalanick stelde toen een spoedonderzoek in, de betrokken topman stapte op