Ga naar de inhoud
Bedrijven

Akzo splitst binnen jaar en belooft 1,6 miljard dividend aan beleggers

AkzoNobel-topman Ton Büchner (rechts). Beeld © ANP

Om belager PPG van zich af te houden, wil AkzoNobel binnen een jaar haar speciaalchemietak verkopen. Akzo-topman Ton Büchner probeert zijn aandeelhouders verder te paaien met een extra dividend van in totaal 1,6 miljard euro.

Daarvan is 1 miljard een extra zogenaamd superdividend, de rest is een verdubbeling van het dividend dat al beloofd was. De opbrengst van de verkoop of beursgang van Specialty Chemicals komt daar nog bovenop, want ook die wil Akzo grotendeels aan haar beleggers geven. 

Behalve dit financiële cadeautje belooft Büchner beleggers ook meer gaan bezuinigen. Er komen besparingsprogramma's bij de Paints en Coatingsdivisies die jaarlijks 150 miljoen euro moeten opleveren. De afsplitsing van de speciaalchemietak levert nog eens 50 miljoen aan besparingen op. Het concern scherpt ook haar eigen financiële doelstellingen aan. 

Is het voldoende voor beleggers?

Volgens Büchner wordt met de nieuwe strategie meer waarde gecreëerd voor de aandeelhouders "met aanzienlijk minder risico's en onzekerheden vergeleken met alternatieven." Dat is een directe verwijzing naar de Amerikaanse concurrent PPG die al maanden probeert om Akzo over te nemen. 

Of de plannen voldoende zijn om aandeelhouders te overtuigen, is maar de vraag. De overnamedreiging blijft, aldus ING-analist Bob Homan in RTL Z Voorbeurs. Hij verwacht dat de eindstrijd om Akzo binnen een of twee maanden is uitgespeeld. "Het is nu op het hoogtepunt. De verdediging is geweest, de aanval is er. En die aanval zal denk ik doorgaan."

Bekijk de hele analyse (de tekst gaat verder onder de video): 

Omzet gestegen, winst gelijk in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van dit jaar haalde het concern een omzet van 3,6 miljard, een stijging van 7 procent ten opzichte van de omzet van 3,4 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst kwam uit op 240 miljoen, hetzelfde als vorig jaar. De resultaten zijn beter dan analisten hadden verwacht. Vooraf werd uitgegaan van een winst van 213 miljoen, bij een omzet van ruim 3,5 miljard euro. Zelf spreekt het bedrijf over 'recordwinstgevendheid'. 

Het bedrijf is erg optimistisch over de rest van het jaar, waarin het nog meer groei verwacht in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Noord-Amerika en Azië. In alle drie de divisies, waaronder dus ook Specialty Chemicals, steeg de omzet. 

Akzo onder druk van PPG

Het Nederlandse verf- en chemieconcern staat onder druk van de Amerikaanse concurrent PPG en een paar van haar eigen aandeelhouders. PPG deed al twee keer een bod op Akzo, dat het bedrijf ook net zo vaak van de hand wees. Akzo is ervan overtuigd dat het als zelfstandig bedrijf meer waard is voor aandeelhouders. 

Akzo wil zelfs niet praten met het Amerikaanse bedrijf. Dit tot onvrede van ruim 30 aandeelhouders onder aanvoering van de activistische belegger Paul Singer. Die eist een speciale aandeelhoudersvergadering om commissaris Burgmans te ontslaan

Lees ook: Akzo-ceo Büchner: de man én zijn plan om PPG van het lijf te houden