Bij de Zwitserse bank Credit Suisse hebben ze iets goed te maken (of op zijn minst iets te verklaren). De bank is onderdeel van een groot internationaal schandaal. Na een reeks huiszoekingen bij klanten komt de bank nu met een paginagrote advertentie. Hoofdboodschap: we houden ons echt wel aan de wet.
Afgelopen donderdag deed FIOD invallen in woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo, in een klopjacht op zwartspaarders.
De fiscale opsporingsdienst had een tip gekregen dat 3800 Nederlandse spaarrekeninghouders bij de bank voor miljoenen zouden hebben gestald bij Credit Suisse en daarmee belasting ontdoken. Tegelijk werden er huiszoekingen gedaan in Australië, Duitsland, Groot-Brittannie en Frankrijk.
Of daadwerkelijk al de 3800 spaarders de fout in zijn gegaan, is nog onduidelijk. Wel heeft de FIOD een onderzoek gestart naar de tientallen meest opvallende gevallen. Bij de invallen werden onder andere sieraden, schilderijen en een goudstaaf gevonden. Ook is er onderzoek gedaan in kantoren van de Zwitserse bank in Amsterdam, Parijs en Londen.
Zero tolerance
De bank reageert gisteren en vandaag met paginagrote advertenties in grote kranten, waaronder NRC. Credit Suisse zegt hierin een strikt zerotolerancebeleid te voeren, en alleen zaken te doen met klanten die hun belastingen hebben betaald en al hun bezittingen hebben aangegeven. Eerder heeft dat al geresulteerd in het afscheid nemen van klanten, stelt de bank.
"We houden ons strikt aan alle wetten, regels en regulering in de markten waarin we opereren", schrijft de bank in de advertentie. Ook laat de bank weten te hebben geïnvesteerd in een nieuwe internationale standaard die vanaf 1 april is ingegaan. Daarmee zou meer transparantie worden nagestreefd.
Melden van spaargeld in buitenland
Het is niet de eerste keer dat de bank in opspraak komt; in 2014 moest Credit Suisse al een boete van 2,2 miljard euro betalen voor medewerking aan belastingontduiking.
Je geld op een buitenlandse rekening stallen om daarmee belasting te omzeilen is strafbaar in Nederland; er staat een boete van 300 procent op. Meld je je vrijwillig bij de Belastingdienst, dan betaal je een boete van 120 procent. Geef je het vermogen niet op, dan kun je vervolgd worden.