Ga naar de inhoud
Bedrijven

ASML slaat terug en sleept Nikon ook voor de rechter

Beeld © ANP

Techbedrijf ASML sleept het Japanse Nikon voor de rechter vanwege inbreuk op meer dan 10 patenten. De rechtszaken zijn een reactie op de aanklachten die Nikon eerder deze week tegen het Veldhovense bedrijf aanspande.

ASML heeft in Japan meerdere rechtszaken aan gespannen en is dat nog van plan in de Verenigde Staten. Het trekt daarbij op met Carl Zeiss. Dat Duitse bedrijf levert de lenzen voor de chipmachines die ASML bouwt. In die machines zit technologie verwerkt die volgens Nikon door hen is uitgevonden en waar zij patent op hebben. Het conflict draait om de afspraken die bedrijven daar met elkaar over maken. 

In een zogeheten 'cross-license'-overeenkomst spreken bedrijven af dat zij elkaars patenten mogen gebruiken. Nikon en ASML hadden zo'n overeenkomst, maar die liep in 2009 af. Er kwam wel een afspraak om elkaar niet aan te klagen, die gold tot 2014. 

Nikon vindt dat ASML die afspraak heeft geschonden en Nikon's patenten heeft gebruikt bij het maken van de immersielithografiesystemen. Daarbij wordt de lichtbundel waarmee schakelingen worden geëtst op plakjes halfgeleidermateriaal, nog scherper gesteld met behulp van een laagje vloeistof.

'Riskant' voor ASML

In een persverklaring zegt bestuursvoorzitter Peter Wennink dat zijn bedrijf geen andere keuze heeft na de rechtszaken die Nikon maandag aanspande. Volgens Wennink zijn er jarenlang pogingen ondernomen om te onderhandelen over een nieuwe 'cross-license'-overeenkomst. "Helaas heeft Nikon nooit serieus meegedaan", aldus Wennink. 

De rechtszaken van Nikon tegen ASML zijn een serieus risico voor het bedrijf, omdat het voeren van een juridische strijd lang kan duren, hoge kosten met zich meebrengt en de aandacht van het management afleidt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van