Ga naar de inhoud
Bedrijven

ASML eist importban in VS voor Nikon-camera's

De digitale retrocamera Nikon Df staat op de lijst van apparaten voor een importverbod. Beeld © Bloomberg

Toezichthouders in de VS zijn een onderzoek gestart naar de software van een aantal digitale camera's van Nikon, na klachten van chipmachinefabrikant ASML en zijn belangrijkste lenzenleverancier Carl Zeiss. Die eisen een importban op enkele camera's van het Japanse bedrijf.

De camerasoftware en camera's zouden volgens ASML en Carl Zeiss inbreuk maken op patenten. Dat claimden de bedrijven eind april al bij de Amerikaanse toezichthouder International Trade Commission (ITC) en die gaat dat nu onderzoeken.

Uit documenten ingediend bij de ITC blijkt dat het onder meer gaat om de Nikon 1 V3, de Nikon DF en de Nikon D7100. Dat laatste model is een camera die qua prijs net ligt tussen consumentenprijzen en iets professionelere fotografen. Het DF-model is een retro-camera met alle moderne snufjes die digitale camera's ook hebben. 

ASML eist importban

De ITC onderzoekt of Nikon inbreuk heeft gemaakt op section 337 van de Tariff Act 1930 door het beweerde gebruik van ASML's software in camera's. Als de ITC de aanklacht gegrond verklaart kan dat leiden tot een importban van de camera's, dat is namelijk het de eis van ASML. 

De ITC zegt aan zo snel mogelijk met de resultaten van het onderzoek te komen. De toezichthouder benadrukt dat het instellen van het onderzoek niets zegt over een inhoudelijk oordeel van de klacht van ASML. 

Grote patentruzie

Het besluit van de ITC om een onderzoek in te stellen volgt op een klacht van ASML en Carl Zeiss waarin werd gevraagd om een importverbod. En zijn een een onderdeel in de slepende patentruzie tussen de twee bedrijven aan de ene kant en Nikon aan de andere kant.

ASML en Carl Zeiss spanden in meerdere landen rechtszaken aan in Japan. Dat was een reactie op rechtszaken die Nikon heeft aangespannen tegen ASML en Carl Zeiss, waaronder een in Nederland en Duitsland. 

UPDATE: Reactie Nikon

​Het onderzoek van de ITC is volgens Nikon 'routine', laat het Nederlandse pr-bureau van het Japanse bedrijf per email weten. Volgens het bedrijf hebben ASML en Carl Zeiss de octrooien die nu tegen Nikon worden gebruikt alleen maar gekocht als 'vergeldingstactiek' voor de patentzaken die tegen de twee bedrijven zijn aangespannen. 

Dit is een artikel van