Ga naar de inhoud
Bedrijven

ASML optimistisch, EUV-machines in trek

Beeld © ANP

ASML is optimistisch over dit jaar: het bedrijf verwacht dat de omzet in 2017 een kwart hoger zal uitkomen dan vorig jaar. De toeleverancier van de geheugenchipindustrie begint ook te profiteren van het paradepaardje van het bedrijf, de nieuwe EUV-machines.

In het tweede kwartaal overtrof ASML opnieuw de eigen verwachtingen met een omzet van 2,1 miljard euro. Dat is 8 procent meer dan in het voorgaande kwartaal. De winst steeg met drie procent tot 466 miljoen euro. De brutomarge daalde van 47,6 naar 45 procent, maar dat was nog altijd hoger dan het bedrijf zelf vooraf had ingeschat.

ASML schat dat de omzet in het derde kwartaal uitkomt op 2,2 miljard euro. De brutomarge daalt dan naar een niveau rond de 43 procent. Dat komt doordat een steeds groter deel van de omzet voor rekening komt van EUV, een technologie waarmee meer rekenkracht kan worden gebundeld op kleinere chips. Die is nu nog minder winstgevend voor ASML dan oudere technologieën waar al langer op grote schaal chips mee worden gemaakt.

Nieuwe opdrachten

ASML ontving in het tweede kwartaal nieuwe orders voor acht EUV-machines. Dat onderstreept volgens het bedrijf dat chipfabrikanten er klaar voor zijn om de technologie, waar de afgelopen jaren miljarden in zijn geïnvesteerd, te gaan gebruiken voor massaproductie.

In totaal staan nu 27 EUV-machines in het orderboek, goed voor een toekomstige omzet van 2,8 miljard euro. De waarde van de totale orderportefeuille bedraagt 5,4 miljard euro.

Bright nam eerder een kijkje bij ASML en de EUV-machines in Veldhoven:

Bron: RTL Z / ANP
Meer over