Bedrijven

Intel koopt 'de ogen van Tesla' voor 15 miljard dollar

13 maart 2017 11:33 Aangepast: 28 juli 2017 15:30
De zelfrijdende Tesla gebruikt ook sensoren van Tineeye Beeld © Bloomberg

Intel gaat het Israëlische technologiebedrijf Mobileye overnemen voor 15,3 miljard dollar. Mobileye maakt camera's en sensoren voor slimme auto's die daarmee autonoom kunnen rijden.

Intel heeft de overname op zijn website bevestigd.

De 15,3 miljard dollar is een stuk meer dan de huidige waarde van het in 1999 opgerichte Mobileye, dat op moment van schrijven een beurswaarde van 10,5 miljard dollar heeft. Goldman Sachs investeerde in 2007 zo'n 130 miljoen dollar in het bedrijf.

Waarom Intel?

Intel wil de technologie van Mobileye gebruiken om zijn chips voor slimme auto's uit te breiden met nieuwe functies. De twee bedrijven werken al samen met BMW om zo'n 40 zelfrijdende auto's later dit jaar als test rond te laten rijden.

BMW wil in 2021 volledig autonoom rijdende auto's op de markt brengen. 

Tesla-ongeluk

​Mobileye is vooral bekend geworden door de samenwerking met Tesla, die de technologie van het Israëlische bedrijf gebruikt om zijn auto's autonoom te laten rijden. Eind vorig jaar is die samenwerking gestopt: Mobileye vindt dat Tesla niet veilig genoeg met de autonoom-rijden-functie omgaat.

Dat had een reden: de in juni 2016 verongelukte Tesla-bestuurder is omgekomen omdat de camera van Mobileye een kruisende vrachtwagen niet had herkend.

Tesla zegt dat de samenwerking niet is beëindigd vanwege dit incident, maar dat het autobedrijf al langer aan eigen technologie werkt die de producten van Mobileye vervangt. Daarom zou Mobileye gestopt zijn met de samenwerking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore