Bedrijven

Bedrijven ASML, Redstack en Groasis uitgeroepen tot Nationale Iconen

18 oktober 2016 23:03 Aangepast: 30 juli 2017 02:00
Archieffoto Beeld © ANP

ASML, Redstack en Groasis zijn door minister Henk Kamp uitgeroepen tot Nationale Iconen. De innovatieve uitvindingen van de drie ondernemingen worden gezien als voorbeelden voor het Nederlandse bedrijfsleven.

"Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities", verklaart Kamp in een persbericht.

Komend jaar worden de drie bedrijfstakken extra ondersteund door het kabinet. Elk project krijgt een minister of staatssecretaris toegewezen, die moet optreden als ambassadeur. De hoop is dat de bedrijven daardoor sneller toegang krijgen tot een groot netwerk in binnen- en buitenland. Daardoor zouden ze gemakkelijker financiering en nieuwe partners kunnen vinden.

Blue Energy

Niet de bedrijven zelf, maar de projecten die onder hun hoede zijn uitgerold hebben de prijs gekregen. Zo ontwikkelt Redstack 'Blue Energy'. Daarmee kan elektriciteit worden opgewekt uit het verschil in de zoutconcentratie van zout en zoet water.

Het concept wordt momenteel al toegepast op de Afsluitdijk en wordt gezien als een goed voorbeeld om CO2-neutraal energie te produceren. "De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt", schrijft de jury in het bericht.

Growboxx

De Growboxx van Groasis is een instrument dat ontwikkeld is om bomen te laten groeien in droge, verwoestijnende gebieden en rotsen. De box vangt tijdens een sporadische regenbui het water op en gebruikt het om de boom te helpen groeien. Volgens de makers is het daardoor zelfs mogelijk om in een woestijn boomgaarden te planten.

Dat is handig, want steeds meer gebieden op aarde verdrogen door klimaatverandering. Door de innovatie is er negentig procent minder water nodig, terwijl negen van de tien planten overleven. 

Lighthouse

De zogenaamde Lighthouse-technologie van ASML is ook uitgeroepen tot nationaal icoon. Het Nederlandse hightechbedrijf ontdekte bij toeval dat het mogelijk is om medische isotopen te produceren met een laser. Deze stof is cruciaal voor bijna alle medische radioscans en wordt normaal gemaakt met een kernreactor en verrijkt uranium. 

Met een zeer intense laser wordt op de radio-isotoop Molybdeen-100 geschenen. Hierdoor ontstaat een iets lichter element dat door een ziekenhuislaboratorium om te zetten is in een radio-isotoop. ASML gaat niet zelf de productie doen maar heeft kennis en middelen beschikbaar gesteld aan een consortium.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van