Bedrijven

ASML doet miljardenovername in Taiwan

16 juni 2016 07:57 Aangepast: 31 juli 2017 05:00

ASML, de chipmachinefabrikant uit Veldhoven, neemt voor 2,75 miljard euro het Taiwanese Hermes Microvision (HMI) over. Daarmee hoopt het bedrijf een nieuwe slag te slaan in de markt voor extreem kleine chips.

Bij het produceren van die extreem kleine chips is geavanceerde apparatuur nodig om te controleren of de chips aan alle kwaliteitsvoorwaarden voldoen. HMI heeft daar een speciale technologie voor ontwikkeld. De bedrijven werken al twee jaar samen, en dat is blijkbaar goed bevallen.

Elektronenmicroscoop

Met een soort elektronenmicroscoop die HMI heeft ontwikkeld, kan na de productie van een chip bijzonder nauwgezet worden gecontroleerd of er foutjes in het productieproces zijn geslopen. Met die informatie kan ASML vervolgens de machines beter afstellen.

De chips die de machines van ASML kunnen maken, zijn de afgelopen jaren zo klein geworden (minder dan 10 nanometer) dat het bedrijf zelf moeite heeft om de chips nog goed te kunnen controleren. Een nanometer is een miljardste van een meter.

Wet van Moore

Volgens een woordvoerder van ASML moet deze overname ervoor zorgen dat de befaamde Wet van Moore blijft gelden. Die 'wet' is een voorspelling die al in de jaren '60 is gedaan, die stelt dat de chipsnelheid iedere twee jaar verdubbelt.

ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond, na goedkeuring van toezichthouders in onder meer Taiwan en de Verenigde Staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van