Bedrijven

Doorbraak superefficiënte chipmachine ASML nabij

13 juli 2016 07:44 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Beeld © ANP

Wetenschappers hadden hun twijfels of het überhaupt kon. Maar chipmachinefabrikant ASML is nu wel heel erg dichtbij een doorbraak om nog kleinere en superkrachtige computerchips te maken.

ASML zet vol in op deze EUV-technologie, maar moet op zijn tenen lopen om de verwachtingen waar te maken.

EUV (extreme ultraviolet lithography) is een technologie waardoor chipfabrikanten op grote schaal kleinere, maar krachtigere chips kunnen maken. ASML en zijn belangrijkste klanten hebben al vele miljarden gestoken in de ontwikkeling van EUV. Verwacht wordt dat de machines binnen een paar jaar klaar zullen zijn voor massaproductie. 

Doelstelling bijna gehaald

ASML boekt forse vooruitgang bij zijn miljarden kostende EUV-project. Het bedrijf heeft onlangs bij een test op eigen terrein met een nieuwe EUV-machine 1488 chipschijven per dag kunnen maken. Dat is vrijwel de doelstelling die het had voor dit jaar van 1500 per dag. Op elke chipschijf passen honderden chips.

Dat zei ASML gisteravond op de vakbeurs Semicon West. ASML heeft al een aantal van die EUV-machines verkocht. Bij vijf systemen die bij klanten staan werd een recordproductie van 1200 schijven op een dag bereikt. Van belang is ook dat die machines 80 procent van de tijd beschikbaar waren. Uiteindelijk moet dat richting de 95 procent die de huidige chipmachines ook halen.

EUV: kleinere én krachtiger chips

Met de huidige technologie loopt ASML tegen technische grenzen aan. Tot nu toe verdubbelde elke twee jaar de snelheid van chips, volgens de befaamde Wet van Moore, die al dateert van de jaren '60. Als die moet blijven gelden, dan is de nieuwe EUV-technologie noodzakelijk.

Met deze technologie moet ASML alles uit de kast halen om nieuwe chipmachines te laten werken. Er was al eerder vertraging in de ontwikkeling van de EUV-machines en er was zelfs twijfel over de haalbaarheid van de technologie. Verwacht wordt dat vanaf 2018 de eerste chipproducenten daadwerkelijk met de EUV-machines chips gaan maken.

ASML is wereldwijd verreweg de grootste producent van chipmachines, met een marktaandeel van meer dan 80 procent.

Meer rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van