Bedrijven

Jumbo verhoogt lonen, maar acties personeel gaan door

10 april 2017 10:47 Aangepast: 28 juli 2017 09:30
Een Jumbo-medewerker in een distributiecentrum van het bedrijf. Beeld © ANP

Supermarktketen Jumbo verhoogt de lonen van zo'n 3000 medewerkers met 1,5 procent. Bij vakbond FNV zijn ze teleurgesteld, de acties die het personeel voert gaan dan ook door.

Want Jumbo doet volgens de FNV niets met de klachten van de werknemers in de distributiecentra over de werkdruk. "Het is jammer dat Jumbo de onderhandelingen over een nieuwe cao terugbrengt tot het financiële element", zegt een woordvoerster.

Het gaat om meer dan alleen maar loon, dit voorstel gaat volgens de vakbond voorbij aan bijvoorbeeld de vraag 'hoe haal ik op een gezonde manier mijn pensioen?'. De stiptheidsacties zoals die sinds vorige week gevoerd worden, gaan dan ook gewoon door, zegt zij.

'Geen goede dienst'

Bij Jumbo zijn ze op hun beurt ook teleurgesteld, het Brabantse familiebedrijf verwijt de vakbonden afspraken te negeren en aan te sturen op actie. Daarmee bewijzen de bonden Jumbo en haar medewerkers "geen goede dienst en belemmeren zij het voeren van een dialoog", aldus ceo Frits van Eerd in een persverklaring.

Het extraatje dat Jumbo haar personeel voorhoudt, namelijk het verhogen van het loon als de concurrentie dat ook doet, valt ook niet in goede aarde. "Jumbo wil alleen onderhandelen met allerlei voorwaarden. Maar waarom zouden wij moeten wachten op de cao's van andere bedrijven, vraagt het personeel zich af. Zij willen nú afspraken maken", aldus de woordvoerster.

Wat doet Albert Heijn? 

Jumbo verhoogt de lonen met terugwerkende kracht, de oude cao liep op 1 april af. Als de concurrentie de lonen meer verhoogt, dan kijkt Jumbo of dat ruimte biedt voor een verdere loonsverhoging. Die zal dan ook met terugwerkende kracht worden ingevoerd.

De supermarkt verwijst daarmee naar grote concurrent en marktleider Albert Heijn. Ook die ligt in de clinch met het distributiepersoneel over een nieuwe cao. "Wij willen niet dat alleen de aandeelhouders profiteren van het succes", legt de FNV-woordvoerster uit. "Zonder personeel zou dat succes niet mogelijk zijn."

Afgelopen vrijdag liep het ultimatum af dat de bonden gesteld hadden, er wordt nu overlegd met de leden over vervolgstappen, zegt de woordvoerster.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van