Bedrijven

Jumbo vreest lege schappen met Pasen, sleept bonden voor rechter

12 april 2017 09:11 Aangepast: 28 juli 2017 09:30
De vakbond heeft precies hetzelfde afgesproken met Albert Heijn Beeld © ANP

De onenigheid tussen supermarktconcern Jumbo en het personeel in de distributiecentra loopt hoog op. Jumbo stapt naar de rechter om de acties die de vakbonden FNV en CNV voeren in de distributiecentra. De supermarkt vreest lege schappen in de week voor Pasen.

Jumbo vindt de acties van de bonden 'prematuur en disproportioneel'. FNV Handel en CNV Vakmensen zouden volgens Jumbo beter kunnen gaan onderhandelen. Jumbo dreigt ook de schade op de bonden te verhalen. Het kort geding is morgen om 13:30 uur in Utrecht.

'Bonden willen niet onderhandelen'

Volgens Jumbo zouden de bonden, ondanks herhaalde uitnodigingen, niet willen onderhandelen. De cao voor de distributiecentra van Jumbo liep op 1 april af. Sinds vorige week houdt het personeel van de distributiecentra al stiptheidsacties.

Gisteren staakten de werknemers voor het eerst. Volgens de FNV ging het om een paar honderd werknemers. Bij de distributiecentra werken in totaal zo'n 3.000 mensen, waarvan volgens FNV meer dan 2.000 op tijdelijke contracten of als uitzendkracht.

Meer loon

Jumbo en de medewerkers van de distributiecentra liggen al enige tijd met elkaar in de clinch. Jumbo dacht met het verhogen van de salarissen met 1,5 procent de zaak te hebben afgedaan, maar de vakbonden zijn het daar niet mee eens. Ze willen geen 1,5 procent meer loon, maar 2,5 procent en ze willen ook afspraken over andere arbeidsvoorwaarden. Zo klagen de medewerkers over de werkdruk.

Verder zijn de bonden verbolgen dat Jumbo het verder verhogen van de lonen wil laten afhangen van verhogingen bij de concurrentie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van