Ga naar de inhoud
Bedrijven

Apple klaagt Qualcomm aan om patenten

Beeld © Getty

Apple sleept chipgigant Qualcomm voor de rechter wegens misbruik van zijn machtspositie op de markt voor chips voor mobiele apparaten.

De iPhone-maker wil geld zien. Het is voor het eerst dat Qualcomm rechtstreeks door een ander bedrijf verwijten over oneerlijke handelspraktijken krijgt.

De Amerikaanse chipfabrikant ligt al langer wereldwijd onder vuur wegens het monopoliseren van de chipmarkt voor smartphones en andere apparaten.

Boete

Deze week beschuldigde de Amerikaanse mededingingsautoriteiten het bedrijf nog. Eerder werd Qualcomm al beboet in Zuid-Korea, en ook in Europa loopt een onderzoek.

Qualcomm is eigenaar van een aantal patenten op essentiële technologieën op het vlak van mobiele apparaten. Andere bedrijven mogen daar tegen een vergoeding gebruik van maken, maar Qualcomm zou die bedragen met kunstgrepen op hebben gekrikt.

Licentiekosten

Volgens Apple moet Qualcomm over de brug komen met een miljard dollar aan te veel betaalde licentiekosten die het bedrijf van de Zuid-Koreaanse toezichthouder moet terugbetalen.

Qualcomm zou het geld inhouden in reactie op de medewerking van Apple aan het Zuid-Koreaanse onderzoek.

Patenten

Daarnaast trekt Apple de geldigheid van een aantal patenten van Qualcomm voor draadloze technologie in twijfel.

Als de rechter daarin meegaat, dan betekent het een aanzienlijke verlaging van de royalty's die Apple aan Qualcomm betaalt.

Qualcomm koopt NXP

Qualcomm kocht in oktober zijn Nederlandse branchegenoot NXP voor 43 miljard euro. De voormalige dochter van Philips is vooral sterk op het vlak van chips voor de auto-industrie en voor mobiele betaaltoepassingen.