Ga naar de inhoud
Bedrijven

Crowdfundactie om KLM los te weken van Air France

Een vliegtuig van KLM op thuishaven Schiphol. Beeld © ANP

Een Eindhovense ondernemer wil samen met jou KLM uitkopen. Via crowdfunding moet een slordige 900 miljoen euro verzameld worden om Nederlands trots uit handen van de Fransen te bevrijden. "Air France parasiteert op KLM."

Na de fusie in 2003 tussen de twee bedrijven gaat het bergafwaarts met KLM, aldus initiatiefnemer Ronald Bobbe. Hij is stellig van mening dat burgers en bedrijven samen de luchtvaartmaatschappij kunnen redden.

Daarom start hij de actie 'Wij kopen KLM’. Na een Facebook-pagina volgt nog een website, waar mensen binnen een week mee kunnen doen met de crowdfundingactie. Een onmogelijke gedachte of serieuze kans van slagen? Bobbe, iemand met naar eigen zeggen 'een antipathie tegen Fransen', is ervan overtuigd dat het kan en met name dat het noodzakelijk is.

"Je ziet dat Air France na de fusie alles naar zich toetrekt en daarmee voor alle problemen zorgt. Kijk naar de financiële impact van de staking vorig jaar in Frankrijk of de huidige concurrentiepositie op internationale lange vluchten en bij de low cost carriers. De marktpositie van KLM verslechtert al jaren", zegt Bobbe tegen RTL Z. 

50 euro per Nederlander
Tijd voor actie dus. Uit zijn directe omgeving was er veel sympathie voor de gedachte en daarom wil Bobbe, zelf de afgelopen 20 jaar werkzaam als overname-adviseur, KLM losweken van Air France. Per Nederlander zou het gaan om iets meer dan 50 euro, al kan meer geven natuurlijk ook.

In totaal is volgens hem een minimaal bedrag van 900 miljoen euro nodig. Bobbe: "KLM staat grofweg voor 817 miljoen euro in de boeken. Bij commitment van 900 miljoen euro kunnen ze ons niet negeren en gaat het balletje rollen."

Naast de gewone burger moeten ook grote bedrijven mee gaan doen. De ondernemer denkt daarbij naast Schiphol vooral aan toeleveringsbedrijven en de cateraars en hotels op en rondom Schiphol. "Als er voldoende particulieren en bedrijven meedoen kan het lukken. Air France parasiteert nu op KLM. Dit is een zaak van nationaal belang."