Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Grote zorgen' om positie KLM binnen holding met Air France

06 februari 2017 11:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een Boeing 747 van de KLM op Schiphol. Beeld © ANP

De ondernemingsraad van KLM maakt zich grote zorgen over hernieuwde pogingen van moederbedrijf Air France-KLM om zeggenschap over belangrijke onderdelen naar Parijs te halen.

Het gaat onder meer om de afdeling die relaties onderhoudt met samenwerkingspartners van de luchtvaartmaatschappij. Dat bevestigt or-voorzitter Jan-Willem van Dijk aan persbureau ANP na een bericht in De Telegraaf.

De medezeggenschapsraad krijgt volgens hem signalen van medewerkers hoog in de KLM-organisatie dat het holdingbestuur, tegen gemaakte afspraken in, meer macht naar zich toe wil trekken. Daarover is een brandbrief naar de KLM-directie gestuurd.

Banen staan volgens Van Dijk niet direct op het spel, wel 'cruciale zeggenschap' over zaken als strategie, commercie en digitalisering. "Als de groep daar slagvaardiger van zou worden, dan prima'', aldus de or-voorzitter. "Maar wij zien geen verbetering. Alles wat via Frankrijk loopt, gaat traag of verzandt."

'Niet wachten op besluit'

Hoe concreet de plannen zijn, is nog niet duidelijk. "Maar wij wachten niet af tot er een besluit ligt. Dat willen we voor zijn", zegt van Dijk. Een afschrift van de brief aan de directie, is naar topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM gestuurd. "Vertaald in het Engels, want dat is de voertaal binnen het bedrijf. Nog een afspraak waar de Fransen zich lang niet altijd aan houden.''

Een woordvoerster van KLM bevestigt dat er inderdaad medewerkers zijn op de betreffende afdelingen die 'conceptpresentaties' hebben ingezien over hoe de organisatie zou moeten worden ingericht. Die werken, na de recente reorganisaties die KLM zelf heeft doorgevoerd, 'als rode lap' op de medewerkers, die vervolgens naar de or zijn gestapt.

Air France-KLM ontkent

Air France-KLM ontkent dat er nieuwe projecten lopen om meer activiteiten op groepsniveau samen te voegen. Topman Janaillac heeft vorig jaar plannen gepresenteerd om het vertrouwen binnen de onderneming te versterken. Doel daarvan is om duurzame groei mogelijk te maken voor zowel Air France als KLM. Verdere integratie maakt geen deel uit van die plannen, aldus een woordvoerster.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore