Bedrijven

Monsterboard komt in handen van Randstad

09 augustus 2016 07:08 Aangepast: 30 juli 2017 17:30
Beeld © ANP

Randstad is weer op overnamepad. De uitzendreus neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Monster Worldwide over voor 429 miljoen dollar, omgerekend zo'n 387 miljoen euro. Daarmee komt onder andere Monsterboard in Nederlandse handen.

In tegenstelling tot eerdere toezeggingen van Randstad-baas Jacques van den Broek wordt de overnamekas toch weer gebruikt om een 'monsterovername' te doen. Na de miljardenovername van het Nederlandse Vedior, de Franse dienstverlener Ausy, het Duitse platform Twago, de Japanse branchegenoot Careo Group en het Italiaanse Obiettivo Lavoro komt nu Monster Worldwide in handen van Randstad.

'Dichterbij' de mensen

De Nederlandse uitzendreus wil in nog meer landen actief zijn, zei de topman eerder tegen het Financieele Dagblad. "Groot is goed in ons vak. Je komt makkelijker in gesprek met opdrachtgevers, je bent zichtbaarder voor kandidaten en komt zelf makkelijker aan mensen. Met uitzondering van Groot-Brittannië zitten we in de top drie van onze Europese markten."

De overname van Monster Worldwide is voor Randstad vooral interessant omdat het daarmee een grote speler wordt online. Daardoor heeft de uitzendreus nieuwe mogelijkheden om werkzoekenden te bereiken. "Randstad is zich aan het opwerpen als de Tinder van de bedrijfsrelaties", vat beurscommentator Durk Veenstra de strategie samen.

'Overname was een koopje'

Randstad telt 3,40 dollar per aandeel in contanten neer, voor het in meer dan veertig landen actieve Monster. Dat is fors hoger dan de slotkoers van 2,64 dollar per aandeel, maar een schijntje van wat het ooit was. In maart 2000 piekte het aandeel van Monster Worldwide op 91 dollar. "Het was een koopje, de koers heeft bijna nooit eerder zo laag gestaan als nu", zegt Veenstra.

Monster heeft de laatste jaren flink last gehad van concurrentie door LinkedIn, licht Nathan Levy, analist van ING, toe. "Ik denk dat het een goede aanvulling is voor de portfolio van Randstad. In een omgeving van lage groei is dit een goed bedrijf om toe te voegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore