De overname van het Amerikaanse Lagunitas door biergigant Heineken is niet door iedereen met enthousiasme ontvangen. Liefhebbers van kleine onafhankelijke brouwers dreigen het bier te laten vallen.
Gisteren maakte Heineken bekend de helft van de Amerikaanse ambachtelijke brouwer Lagunitas te kopen. De brouwgigant maakte geen overnameprijs bekend, maar betaalde naar verluidt een half miljard dollar. Met de overname krijgt Heineken een belang in de populaire en snel groeiende Amerikaanse markt voor ambachtelijke streekbieren.
Sell out
Het is echter de vraag of de liefhebbers van Lagunitas hun bier niet laten vallen, nu het door een multinational is opgeslokt. Op internetfora woedt sinds gisteren een discussie of de overname moet worden gezien als een laffe uitverkoop ('sell out') van Tony Magee, die de brouwerij in 1993 oprichtte. In het verleden liet Magee zich vaak laatdunkend uit over de industriële megabrouwers.
Magee was de discussie voor, door zijn toelichting op de deal heel vroeg op bierforum Beer Advocate te plaatsen. Hij benadrukt zijn aandelen niet te hebben verkocht voor het geld, maar om het Amerikaanse ambachtelijke bier via het distributienetwerk van Heineken over de hele wereld populair te maken. ‘Familiebedrijf’ Heineken past volgens hem goed bij zijn principes, in tegenstelling tot AB Inbev en SABMiller, die in handen zouden zijn van ‘bankiers’.
Afkerig
Uit de golf aan reacties op twitter en internetfora blijkt echter dat niet alle ‘beer affectionados’ overtuigd zijn. Sommigen vrezen kwaliteitsverlies, anderen zijn principieel afkerig van multinationals. In een peiling op een lokaal bierforum zegt (een dag na de bekendmaking) 20 procent van de respondenten Lagunitas niet meer te steunen. De oprichter van de hippe bierverkoper BrewDog twitterde dat hij alle bieren van Lagunitas vanaf nu uit zijn bars zal weren.
Heineken is niet de eerste biergigant die via een overname wil profiteren van de populariteit van Amerikaanse ambachtelijke bieren. Sinds 2011 kocht AB Inbev, de grootste brouwer ter wereld, vier 'craft brewers'. Ook kleinere brouwers willen een graantje meepikken van de ambachtelijke niche, die inmiddels goed is voor elf procent van de totale Amerikaanse biermarkt. In juli nam het Belgische Duvel Moortgat een belang in het Amerikaanse Firestone Walker.
Ben & Jerry's
Als de volgers van Lagunitas massaal kiezen voor ambachtelijke brouwers die nog wel onafhankelijk zijn, zou de Nederlandse brouwer echter wel eens spijt kunnen krijgen van de overname.
De deal van Heineken doet denken aan de omstreden overname van het Amerikaanse hippy-ijsmerk Ben & Jerry’s door voedingsgigant Unilever in 2000. Na die overname haakte een deel van de liefhebbers van het ijsmerk af. Ook bestonden er als gevolg van de verschillende bedrijfscultuur jarenlang spanningen tussen Unilever en de oprichters en de directie van Ben & Jerry's.