Bedrijven

Britse supermarkt Tesco botst met Heineken en haalt bier uit schappen

22 maart 2017 13:01 Aangepast: 28 juli 2017 13:30
Een vestiging van Tesco in Londen. Beeld © AFP

De Britse supermarktketen Tesco ruziet met de Nederlandse bierbrouwer Heineken. Van de 25 merken die Heineken via Tesco verkoopt, zijn er acht niet te krijgen.

De aanleiding zou een prijsverhoging zijn die Heineken wil doorvoeren naar aanleiding van de brexit, schrijven Britse media. Een woordvoerder van Heineken wil niet bevestigen: "We geven geen commentaar op specifieke commerciële afspraken met onze klanten."

Volgens RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra maken beleggers zich nauwelijks zorgen: "Je zou kunnen zeggen dat dit het begin is van een trend, maar het aandeel zakt maar 0,1 procent en op een beurs die 1 procent verliest is dat maar een heel klein slokje op een heel grote borrel."

Tesco gaat er hard in

Het is niet voor het eerst dat Tesco het aan de stok heeft met een Nederlandse multinational. Toen levensmiddelengigant Unilever in oktober de prijzen wilde verhogen om de koersdaling van het pond na het brexitreferendum te compenseren, waren producten zoals Knorr, Bertolli en Ben & Jerry's ineens maar mondjesmaat te krijgen.

Tesco gaf toen als argument dat het klanten 'de beste prijzen' wilde garanderen. Na enkele dagen was het conflict weer opgelost

Heineken ook in conflict met Hongarije

Heineken zit sowieso even in de hoek waar de klappen vallen. In Hongarije wil de regering de iconische rode ster in het Heineken-logo verbieden. Het land voert naar eigen zeggen een kruistocht tegen symbolen die refereren aan de nazi-bezetting of de onderdrukking door de communisten.

Maar op de achtergrond speelt daar ook nog een gevoelige merkenrechtszaak mee. De rechter verbood een Roemeense brouwer, met Hongaarse merknaam, de naam 'Csiki' te gebruiken, omdat het te veel zou lijken op Heinekens 'Ciuc'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore