We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

27 oktober 2011 12:04

Banken sussen zorgen over herkapitalisatie

Europese banken proberen beleggers gerust te stellen dat ze hen niet om nieuw kapitaal zullen vragen.

Dat is nadat de eurotop woensdagavond besloot dat de bankensector moet worden geherkapitaliseerd met een bedrag van 106 miljard euro. Het besluit, dat onderdeel is van een plan om de Europese schuldencrisis te beteugelen en de financiele gezondheid van de regio te herstellen, gaat ervan uit dat Spaanse, Franse en Italiaanse banken ongeveer EUR50 miljard aan extra kapitaal nodig hebben, om extra verliezen op Griekse staatsleningen op te vangen. Volgens analisten is dat grotendeels in lijn met de marktverwachtingen.

Verscheidene grote banken zeiden donderdagochtend echter dat ze zich niet tot hun aandeelhouders hoeven te wenden voor geld. Analisten bevestigden dat veel banken in staat zouden moeten zijn om kapitaal te vergaren door inhouding van winsten en het afstoten van bezittingen.

In heel Europa stegen de aandelenkoersen van banken. Aandelen van grote Franse banken BNP Paribas en Societe Generale noteerden rond 11.30 uur beide 13% hoger. Deutsche Bank steeg 10%, terwijl Italiaanse banken Unicredit en Intesa Sanpaolo ruim 7% stegen en de Spaanse banken Santander en BBVA 3,5% en 5% meer waard werden.

Volgens de Europese Bankenautoriteit (EBA) moeten ongeveer 70 banken in de 27 EU-landen in totaal ongeveer EUR106,4 miljard toevoegen aan hun kapitaalreserves om de waardedalingen van hun schuldpapieren aan Griekenland en andere landen op te vangen en om de hoeveelheid eigen kapitaal ten opzichte van de investeringen te vergroten.

Volgende maand zullen inschattingen van kapitaaltekorten worden bekendgemaakt. Banken hebben tot einde van het jaar om nationale toezichthouders te laten weten hoe ze van plan zijn om het geld bij elkaar te krijgen.

Vooral Spaanse banken hebben kapitaal nodig, waaronder Banco Bilbao Argentaria Vizcaya. BBVA zei donderdag ongeveer EUR7,09 miljard nodig te hebben om te voldoen aan de EBA-norm. Woensdagavond meldde de centrale bank van Frankrijk dat Societe Generale EUR3,3 miljard tekort komt en BNP Paribas EUR2,1 miljard.

De grootste Spaanse bank Banco Santander zei geen nieuwe aandelen uit te hoeven geven, zal zijn dividendbeleid niet wijzigen en verwacht EUR1,5 miljard te moeten afwaarderingen op zijn portefeuille met overheidsleningen. Ook BNP Paribas gaf aan dat nieuwe aandelen niet noodzakelijk zijn.

"In het geval van BNP Paribas en Societe Generale zal de kapitaalbehoefte mogelijk worden gedekt door de winst van de komende vier kwartalen", schrijft analist Pascal Decque van Cheuvreux in een rapport.

Banken hebben tot eind juni 2012 de tijd om hun kapitaalratio's te verbeteren. Veel banken hebben al eerder gezegd dat ze zich niet tot hun aandeelhouders zullen wenden, maar in plaats daarvan hun winsten zullen inhouden, bezittingen verkopen of op andere manieren hun balansen zullen inkrimpen. De EBA heeft echter benadrukt dat er slechts beperkte ruimte is om de balans te verkorten door minder krediet te verstrekken, om te voorkomen dat de economie hieronder lijdt.

Als banken niet in staat zullen zijn om het kapitaal zelf te vergaren, dan kunnen ze zich allereerst tot hun overheid wenden en uiteindelijk tot het Europese reddingsfonds, het European Financial Stability Facility (EFSF).

Topnieuws