We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 mei 2012 10:53

Banken onder druk in Vestia-affaire

Banken onder druk in Vestia-affaire

De woningen van noodlijdende woningcorporatie Vestia zijn ondergebracht bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

De banken, die miljarden euro's van Vestia te vorderen hebben, worden daardoor onder druk gezet met de woningstichting tot een akkoord te komen over deze schulden. Een ingewijde heeft dat woensdag bevestigd na berichtgeving in Het Financieele Dagblad en De Telegraaf. Het Kadaster wilde alleen zeggen dat er deze week ,,een hypotheekakte is ingeschreven''.

Vestia is in de problemen gekomen door het kopen van grote hoeveelheden derivaten, risicovolle beleggingsproducten die de woningstichting zouden moeten verzekeren tegen rentestijgingen. Omdat de rente daalt in plaats van te stijgen, betekenen de derivaten voor Vestia een enorme strop.

Vestia is in gesprek met 11 banken over een schuldreductie. Terwijl het overleg gaande was, brachten Rijk en toezichthouders in de corporatiesector maandag het woningbezit van de woningstichting onder bij het WSW. De banken kunnen daar nu dus geen beslag meer op leggen.

Mocht Vestia geen akkoord bereiken met de banken, dan gaat de woningstichting vermoedelijk failliet. Het Rijk zou willen dat de banken instemmen met een schuldenreductie van 33 procent. Op een tekort op de derivaten van Vestia van 2,1 miljard euro zou het gaan om 700 miljoen euro.

Bij de aanschaf van de derivaten door Vestia speelde financieel topman Marcel de V. een hoofdrol. Hij werd enige tijd terug gearresteerd op verdenking van fraude.

Vestia heeft in totaal zo'n 90.000 woningen in bezit.

Meer nieuws over Vestia /components/financien/rtlz/nieuws/2001-03-2012article

Topnieuws