Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 juli 2015 02:50

'Banken beleggen nog steeds in wapens'

Banken beleggen nog steeds honderden miljoenen euro’s in bedrijven die actief zijn in de wapenhandel, al hebben de banken hun beleggingsbeleid wel verbeterd.

Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Eerlijke Bankwijzer. De onderzoekers troffen bij Aegon, Delta Lloyd, ING en SNS Reaal nog voor honderden miljoenen aan foute investeringen aan. Klanten kunnen nog niet gerust zijn dat hun spaarcenten niet meer bij foute bedrijven terechtkomen'', schrijven de onderzoekers. 

ZIE OOK: Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

Behalve in omstreden wapenbedrijven geven sommige banken volgens de onderzoekers nog te weinig inzicht over hun investeringen in duurzame energie of stellen geen harde voorwaarden aan bedrijven die mensenrechten en arbeidsrechten schenden.'' 

Het onderzoek laat ook zien dat Rabobank afgelopen jaar is gestopt met beleggen in enkele omstreden wapenbedrijven. Aegon staakte investeringen in twee omstreden mijnbouwbedrijven nadat gesprekken met deze bedrijven over mensenrechten te weinig opleverden.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, PAX en de Dierenbescherming. Ze hopen door hun onderzoeken banken aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor deze studie werd gekeken naar de mate waarin banken hun zaken hebben aangepast en verbeterd naar aanleiding van eerdere bevindingen en toezeggingen.

Topnieuws