Economie

'Banken maken minder winst op hypotheken'

23 juli 2015 11:25 Aangepast: 06 september 2015 16:35

Banken lijken hun winstmarges op hypotheken te verlagen. Volgens de Vereniging Eigen Huis hebben ze de rentemarges op hypotheken met langere rentevaste perioden in mei fors teruggeschroefd.

De belangenorganisatie van huizenbezitters hamert er al een hele tijd op dat banken te veel winst zouden maken op huizenleningen. Hierdoor profiteert de consument volgens VEH niet optimaal van de lage rentestand in Europa en zijn hypotheeklasten hoger dan noodzakelijk is.

ZIE OOK: Een meevaller: banken rekenen hogere rente niet door in hypotheken

Dat de banken nu toch over de brug lijken te komen, komt volgens VEH voor een groot deel doordat ze steeds meer concurrentie krijgen van verzekeraars en pensioenfondsen.

ZIE OOK: 'Huizenprijzen stijgen juist komende jaren'

De banken proberen hun marktaandeel op peil te houden door gestegen tarieven op de kapitaalmarkt niet door te rekenen in de hypotheekrente. In mei bleef de hypotheekrente hierdoor stabiel.

Thumbnail

bron: Vereniging Eigen Huis

VEH durfde donderdag nog niet te zeggen of de daling van de marge structureel is of slechts van tijdelijke aard. Sinds juni is de hypotheekrente bij de meeste banken wel met 0,1 of 0,2 procentpunt gestegen.

De VEH heeft op haar site een Rentebarometer staan, waarop je kan zien hoeveel 'overwinst' de banken maken op je hypotheek.

Thumbnail

bron: Vereniging Eigen Huis

Kijk ook ons interview met directeur Rob Mulder van de VEH:

 

`