Economie

Honderden euro's verschil bij wijzigen hypotheekrente

04 augustus 2015 16:38 Aangepast: 06 september 2015 16:38
Het hoofdkantoor van de Triodos-bank in Zeist. Beeld © ANP

Wie tussentijds zijn hypotheekrente wil aanpassen krijgt naast een boeterente te maken met wijzigingskosten. De ene bank rekent echter geen administratiekosten, de ander vraagt hiervoor een paar honderd euro en bij Triodos betaal je zelfs 500 euro voor zo'n aanpassing.

RTL Nieuws maakte een rondgang langs een aantal hypotheekverstrekkers en constateerde grote verschillen in administratiekosten als je tussentijds je rentevaste periode wilt aanpassen:

  • Aegon rekent geen administratiekosten (en je hoeft ook niet verplicht langs een adviseur)
  • Woonfonds rekent geen administratiekosten. Consumenten betalen alleen advieskosten
  • ABN Amro rekent alleen 150 euro administratiekosten
  • ING rekent alleen 225 euro administratiekosten
  • Rabobank rekent 250 euro administratiekosten
  • Triodos rekent de hoogste administratiekosten: 375 + 125 euro verplichte advieskosten = 500 euro

Administratiekosten afgeschaft
De grote verschillen zijn opvallend; de consument betaalt bij sommige hypotheekverstrekkers niets en bij andere bedrijven kunnen de kosten oplopen tot 500 euro. Woonfonds schafte in 2013 toen het provisieverbod werd ingevoerd de administratiekosten af. Consumenten betalen alleen advieskosten aan een adviseur. "We vinden het niet passend om ook nog administratiekosten in rekening te brengen. Mensen betalen al voor het advies. Deze extra kosten schrikken mensen af. Je moet als bank niet willen dat mensen hun hypotheek niet aanpassen vanwege financiële drempels. En het bijhouden van een administratie voor administratiekosten kost ook geld", zegt Paul Bänziger commercieel manager bij Woonfonds Hypotheken.

ZIE OOK: Hypotheekrente omhoog, vastzetten of niet?

Geoorloofde kosten?
Het CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt de verschillende tarieven ook opvallend. Hij wil aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vragen wat redelijke tarieven zijn. "Zijn dit geoorloofde kosten? Het renseigneren van de rente bij de Belastingdienst kost ongeveer 1 euro. Zo'n hele administratieve handeling hoeft met de juiste automatisering niet veel te kosten."

'We zijn niet duur'
Triodos-woordvoerder Thomas Steiner zegt: "Voor het openbreken van een contract rekenen we zowel advies- als administratiekosten. De hoogte wordt bepaald, omdat we ieder jaar de kosten narekenen. We rekenen 125 voor advies- en 375 euro voor administratiekosten. We zijn heel transparant over deze kosten en we zijn niet duur als je naar het geheel kijkt."

Consumentenbond
Ook de Consumentenbond constateert dat de tarieven die banken in rekening brengen flink verschillen. De consumentenorganisatie onderzocht welke kosten hypotheekverstrekkers rekenen voor het ontpanden van de overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan je hypotheek. Wat het kost als je je annuïtaire hypotheek omzet naar aflossingsvrij en welke kosten je betaalt als je na 30 jaar de hypotheek verlengt.

`