Economie

Boze boeren: afgeschaft quotum doet ons de das om

07 september 2015 11:47 Aangepast: 07 september 2015 14:12
Beeld © ANP

Vanmiddag trekken duizenden Europese boeren naar Brussel om te protesteren. Ze willen dat er wat gedaan wordt aan de lage melkprijzen.

De melkprijs is te laag. Tenminste, als je het de boeren vraagt. Sinds het melkquotum is afgeschaft, een bovengrens voor de productie van melk, gaat de melkprijs hard naar beneden.

Minimaal 45 cent per liter
In aanloop naar het afschaffen van het quotum hebben boeren ook nog eens flink geïnvesteerd in nieuwe stallen en koeien. En die combinatie komt ze nu duur te staan. Door de hogere productie en tegenvallende vraag is de prijs van melk flink gedaald. Om een goede boterham te verdienen, moet een liter melk ongeveer 45 cent opbrengen. Maar dat is nu 28 cent.

"We hebben een vakantieboerderij en een melkveehouderij. De vakantieboerderij is nu ons hoofdinkomen geworden en de melkveehouderij een hobby. Die kost alleen nog maar geld,” vertelt boer Niels Leerink tegen RTL Nieuws.

Het afschaffen van het quotum doet de sector de das om, denkt Leerink. "We produceren maar raak en kijken niet meer naar de vraag. Normaal gesproken hoor je in het bedrijfsleven vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Nu is het aanbod veel te groot."

Duizenden boeren
De boeren willen dat Europa maatregelen neemt en dat er minder melk wordt geproduceerd. De European Milkboard heeft een plan voorgesteld dat de crisis moet tegengaan: een marktindex die de verhouding weerspiegelt tussen de melkprijzen en de productiekosten. Worden de productiekosten gedekt door de opbrengstprijzen, dan staat de index boven de 100. Daalt de index onder de 100, dan treedt een crisisplan in werking:

  • De index daalt met 7,5 procent: er gaat een waarschuwing uit en de particuliere opslag wordt geopend.
  • ​De index daalt tot 15 procent: het Monitoring Agentschap stelt vast dat er sprake is van een crisis en legt een verlaging van de productie op. In eerste instantie is dit vrijwillig: wie de productie verlaagt, krijgt een bonus; wie verhoogt, krijgt een heffing. 
  • Daalt de index meer dan 25 procent, dan komt er een algemene korting op de melkproductie van twee tot drie procent.
  • Komt de index boven de 100, dan kunnen de crisismaatregelen worden opgeheven.

Of dit plan er ook komt, is de vraag. Vooralsnog wordt er vooral geprotesteerd. In Brussel worden zo'n 5000 boeren verwacht, met 1000 trekkers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore