DNB verlaagt rekenrente

Loodgieter moet jaar langer wachten op hoger pensioen

14 juli 2015 16:26 Aangepast: 06 september 2015 16:33

PMT, het pensioenfonds voor Metaal en Techniek, is boos over een pijnlijke boodschap van De Nederlandsche Bank. Het fonds moet met een meer realistische, lagere, rekenrente gaan rekenen, waardoor indexatie van de pensioenen minimaal 1 jaar op zich laat wachten.

DNB heeft vanmorgen bekend gemaakt dat de Ultimate Forward Rente (UFR) op een andere manier zal worden bepaald. De UFR  is de rekenrente waartegen de verplichtingen over 40, 50 en 60 jaar worden verdisconteerd. Door dit besluit gaat de rekenrente flink omlaag, van 4,2% naar 3,3%, en daardoor daalt de dekkingsgraad. De nieuwe berekening van de UFR houdt meer rekening met de daadwerkelijke ontwikkelingen in marktrentes die op dit moment door de Eurocrisis en het opkoopbeleid van de ECB historisch laag zijn.

ZIE OOK: Dekkingsgraden flink lager door ingreep DNB

Dekkingsgraad omlaag
Het herstel van het pensioenfonds voor de kleinmetaal vertraagt met een jaar door dit besluit. De verwachting is dat de dekkingsgraad van PMT zal dalen van 103,5% naar 100,2%. Een zeer forse daling met ruim 3 procent. Met als direct gevolg dat indexatie van de pensioenen nog verder naar de toekomst wordt verschoven. Pas vanaf een dekkingsgraad van 110% mag een pensioenfonds de inflatie deels vergoeden. Bij een dekkingsgraad van minimaal 128% mogen pensioenen volledig indexeren.

Ook de pensioenen die nu opgebouwd worden, worden duurder. Voor dezelfde euro pensioenpremie kan dan minder pensioen worden opgebouwd.

ZIE OOK: DNB: pensioenbestuur moet belangen evenwichtig kunnen dienen

Besluit komt hard aan
Guus Wouters, directeur PMT: “dit besluit komt hard aan bij onze deelnemers en gepensioneerden. Zij zijn al geconfronteerd met kortingen op hun pensioen en hun pensioenen zijn sinds 2009 niet meer geïndexeerd. Dat indexatie met dit besluit nu nog verder in de toekomst komt te liggen is een boodschap die erg pijnlijk is. Daarnaast hebben sociale partners in de Metaal en Techniek vorig jaar een vijf-jaars pensioencontract gesloten om tot stabiliteit te komen ten aanzien van de pensioenen in de sector. Voortdurende beleidswijzigingen (nieuw Ftk, quantitative easing en nu UFR) doorkruisen dat streven”.

 

`