Pensioenfondsen in grote problemen

34 miljard euro winst is niet genoeg voor het ABP

16 oktober 2014 00:47 Aangepast: 06 september 2015 15:21

Het ABP heeft dit jaar al 34 miljard euro verdiend met haar beleggingen, ruim 11% rendement. Met als gevolg een record van 334 miljard euro in kas. En toch mag het fonds de pensioenen, nu 8 miljard euro per jaar, niet verhogen met de inflatie. Niet eens met 1%, hoe zit dat?

De kredietcrisis gooit roet in het eten voor de gepensioneerden. Doordat de Europese Centrale Bank en ook de Amerikaanse centrale bank de rente heeft teruggebracht richting 0% per jaar, hebben pensioenfondsen weinig mogelijkheden meer om een mooi risicovrij rendement voor de komende jaren te behalen.

De fondsen weten wel precies hoeveel pensioenen ze moeten uitkeren de komende tientallen jaren, maar hoeveel geld hebben ze daar nu voor nodig? Om te kijken hoeveel geld ze nu in kas moeten hebben, rekenen ze met het rendement dat ze zeker kunnen maken en dat is 2,1 procent per jaar.

En dat is precies de reden dat de 344 miljard euro in de kas van het ABP nu niet genoeg is om aan alle verplichtingen te voldoen. Het is een recordbedrag, maar De Nederlandsche Bank stelt dat het ABP minimaal 405 miljard euro in kas moet hebben om de volledige inflatie te kunnen vergoeden aan de gepensioneerden.

Het ABP heeft voor 324 miljard euro aan verplichtingen in de toekomst en DNB eist een gezonde buffer van 25% (in totaal de 405 miljard euro). Zelfs een buffertje van 5% heeft het ABP niet. Daarvoor zou er 340 miljard euro in kas moeten zitten. 

Onder een dekkingsgraad van 110% is het vanaf 2015 sowieso verboden om de pensioenen te verhogen, als gevolg van het nieuwe Toetsingskader dat vandaag wordt aangenomen in de Tweede Kamer. Ook zal daarna de mogelijke indexatie lange tijd flink achterblijven vanwege de aangescherpte regels.

93 miljard euro tekort voor volledige indexatie
Pas vanaf een dekkingsgraad van 135% mag het ABP de inflatie volledig indexeren. Voor een dekkingsgraad van 135% had het ABP nu 437 miljard euro in kas moeten hebben. Het fonds heeft nu dus bijna 100 miljard euro tekort om de pensioenen volledig te kunnen indexeren.

De dekkingsgraad van het ABP daalt echter gestaag verder door de historisch lage rentes in de hele wereld. De pensioenverplichtingen zijn onhoudbaar door de lage rente.

En dit is de reden, waarde gepensioneerde ABP-ers dat u de komende 10 jaar zeker geen hoger pensioen krijgt overgemaakt, dat u nergens op hoeft te rekenen. Uw pensioen is niet waardevast. Tot spijt van het bestuur.

 

 

 

 

Erik Rezelman, RTL Z
`