Pensioenfondsen in grote problemen

ABP kan de pensioenen zeker 10 jaar niet verhogen

15 oktober 2014 23:33 Aangepast: 10 september 2015 15:01

De pensioenen van ambtenaren gaan zeker de komende tien jaar niet omhoog. Dat is volgens het ABP het gevolg van de historisch lage rekenrente en de nieuwe pensioenregels waar de Kamer donderdag mee zal instemmen.

Ook Zorg en Welzijn zegt dat het aanpassen van pensioenen voor de gestegen prijzen er de komende jaren niet in zit. Beide pensioenfondsen, de twee grootste van Nederland, kwamen er het afgelopen kwartaal weer slechter voor te staan. De dekkingsgraad van het ABP zakte naar 103 procent. Zorgpensioenfonds Zorg en Welzijn zakte naar 105 procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het bezit van een fonds en alle toekomstige pensioenen die moeten worden uitgekeerd. De dekkingsgraad moet altijd ruim boven de 100 procent liggen.

José Meijer, vicevoorzitter van het bestuur van het ABP, zegt nu stellig tegen RTL Nieuws: "Het ABP gaat de komende 10 jaar zeker niet indexeren." Kijk hieronder ons exclusieve interview:

Dat betekent dat de pensioenen en de pensioenopbouw van 2,8 miljoen ambtenaren niet worden verhoogd.  

LEES OOK: 34 miljard euro winst is niet genoeg voor het ABP

Veel gepensioneerden gingen er de afgelopen jaren al op achteruit. Hun uitkering ging omlaag of werd niet meer geïndexeerd en het wordt maar niet beter. Het ABP loopt 9 procent achter in indexatie en ziet geen enkele mogelijkheid om een welvaartsvast pensioen te kunnen betalen. Ondanks een recordbedrag in kas van 334 miljard euro heeft het ABP nu een tekort aan dekking:

Thumbnail

Lage rente en strenge regels
Het grote probleem van de pensioenfondsen is de rente. Als die zo laag is als nu, dan moeten de fondsen grote buffers aanhouden om straks alle pensioenen te kunnen betalen. De pensioenfondsen moeten ervan uitgaan dat ze komende jaren 2 procent rendement gaan maken. Een historisch lage rente en die rente daalt alleen maar, dat zal voorlopig niet stoppen. Ook de strengere pensioenregels voor de buffers van de fondsen, die vanaf 1 januari gaan gelden, komen niet ten goede van de gepensioneerden.

Ook de dokters en zusters krijgen geen hoger pensioen
Directeur Peter Borgdorff van Zorg en Welzijn stelt tegenover RTL Nieuws: "Mensen krijgen jarenlang geen verhoging van hun pensioen, we zijn voorlopig nog niet aan de beurt voor indexeren. Ik maak me daar grote zorgen over, we lopen al achter met de indexatie. De hele lage rente is dramatisch voor de pensioenfondsen en door de nieuwe regels moeten de pensioenfondsen straks nog grotere reserves aanhouden."

Kijk hier ons interview met Borgdorff:

Zorg en Welzijn zit nu met 105 procent precies op de grens waarbij nog niet nagedacht hoeft te worden over verlaging van de uitkeringen. Het ABP zit met 103 procent er wel al onder. Maar omdat volgend jaar de nieuwe regels uitgaan, hoeft er dit jaar niet ingegrepen te worden.

Het wordt steeds erger
Uit berekeningen van RTL Z blijkt dat het ABP vandaag de dag met de actuele rente nog verder is weggezakt en nog maar op een dekkingsgraad van 98 procent staat. Deze maand oktober is de rente fors verder gedaald. De beurzen corrigeren daarbij wereldwijd met zo’n 8 procent. Het ambtenarenfonds staat daarmee heel ver af van de dekkingsgraad van 125 procent die nodig is om de inflatie volledig te mogen indexeren.

Erik Rezelman, RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`