Omstreden UberPOP aangepakt

Uber buigt voor kritiek: pas voor chauffeurs verplicht

29 april 2015 15:09 Aangepast: 06 september 2015 16:14

Uber dwingt haar UberPop-chauffeurs om een officiële chauffeurskaart te halen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden. Toch gaan de stappen niet ver genoeg, UberPop blijft illegaal in Nederland

Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de kritiek die het krijgt op zijn vervoersdienst. Uber schrijft op zijn website dat het chauffeurs die voor hen willen rijden gaat helpen met het doen van een theorie- en praktijkexamen bij het CBR.

Daarnaast wil het bedrijf dat zijn chauffeurs beschikken over een geneeskundige verklaring en dat ze een officiële chauffeurskaart halen bij certificeringsorganisatie KIWA. 

ZIE OOK: 'Huh, Uber, ik heb die petitie niet getekend!'

De dienst van het vervoersbedrijf liet particulieren altijd zonder taxivergunning in hun eigen auto passagiers vervoeren, wat voor veel onrust zorgde in de taxi-branche. Uber schrijft te hopen dat de overheid zijn chauffeurs nu wel toelaat, de dienst UberPOP werd door de rechter als illegaal veroordeeld.

UberPop gaat snorders weren:

De aanpassingen die UberPop maakt, gaan niet ver genoeg om ook echt legaal te worden. UberPop laat particulieren namelijk zonder vergunning in prive-auto's taxiritjes uitvoeren. De rechter heeft dat illegaal verklaart. De aanpassingen die Uber nu voorstelt veranderen daar niks aan. Het is wel een stap in de richting van de taxiwet. Maar volgens de taxibranche probeert Uber zo mist te creëeren. Staatssecretaris Mansveld is duidelijk: "Uber moet ook aan alle andere eisen voldoen, bijvoorbeeld een blauw kenteken".

Vorige maand deed de Inspectie voor Leefomgeving en Transport een inval bij het bedrijf in Amsterdam, om inzage te krijgen in de administratie van Uber over de omstreden dienst. De nieuwe dienst is sinds vorig jaar zomer actief in Amsterdam en inmiddels ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`